Maarten De Vrieze: “Het leven langs de weg is fantastisch”
Verslag, Nieuws, België, Stampmedia, Fotografie, Noord-zuid -

Maarten De Vrieze: “Het leven langs de weg is fantastisch”

“Het is altijd mijn droom geweest om met de fiets weg te rijden zonder met iemand rekening te moeten houden”, vertelt Maarten De Vrieze (26). Hij maakte met zijn fiets een reis van zeven maanden naar het midden-oosten en kwam terug met veel mooie foto’s. Zijn droom: professioneel fotograaf worden.

zondag 14 maart 2010 09:51
Spread the love

“Mijn passie voor de fotografie kan mij in staat stellen de kracht van het beeld te gebruiken om het spectrum van ons Westers denken te verruimen.” Volgens Maarten De Vrieze houden veel mensen in onze samenleving zich vast aan vooroordelen over andere culturen. “Je moet eerst iets beleven voor je erover vertelt. Door met mensen van een andere cultuur in contact te komen, kan je het geheel ervan begrijpen.”

Kijken en genieten

“Ik maak heel graag foto’s. Soms ga ik op straat wandelen om gewoon rond te kijken. Ik kijk graag naar dingen en ik geniet er ook van. Het zou leuk zijn mocht ik van fotograaf mijn beroep maken.”

Van Eine tot Dubai

Maarten begon zijn reis in zijn thuishaven Eine, niet ver van Oudenaarde. Hij volgde een route naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. Zo ging hij verder naar Lissabon, Madrid, Barcelona, Andorra, Marseille, Italië, Kroatië, Bosnië, Servië, Turkije, Iran en Dubai. “Onderweg kom je veel mensen tegen. Als je met een glimlach naar hen toe stapt, krijg je er veel voor terug. Sommigen reizen zelfs een paar dagen mee. Maar je moet je wel bewust zijn van de plaatselijke situatie.”

Congo

“In augustus van dit jaar wil ik graag een reis maken naar Congo met iemand uit België die er familie heeft. Ik ga er een bandencentrale oprichten. In België ga ik het nodige materiaal verzamelen om het daarna met de boot naar Kinshasa te vervoeren, waar de familie woont. Door een bedrijf op te richten wil ik die familie helpen. Zij geven mij dan veiligheid en kunnen mij wegwijs maken door het land.”

Verschil Noord en Zuid

Volgens Maarten is het verschil tussen Noord en Zuid enorm groot. “Mensen in het Noorden leven op zichzelf. In het Zuiden leeft de bevolking vooral op straat, ze delen dingen met elkaar en er is sociale controle. Het leven langs de weg is fantastisch. Ik ben terug naar België gekomen om te sparen voor een volgende reis. Ik ben teruggekeerd om opnieuw te vertrekken.”

© 2010 – StampMedia – Laure Van Gestel

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!