Werkgeversorganisaties pal achter notionele interestaftrek
Nieuws, Economie, België, Notionele interestaftrek, Dirk Van der Maelen, Unizo -

Werkgeversorganisaties pal achter notionele interestaftrek

BRUSSEL -- Het enthousiasme van zelfstandigenorganisatie Unizo voor de notionele interestaftrek is misschien wel begrijpelijk, maar toch niet helemaal logisch. Dirk Van der Maelen (sp.a) berekende dat de notionele interestaftrek het bijna exclusieve speelterrein is van de grote ondernemingen. Amper 6 % van de totale aftrek komt ten goede aan de KMO's.

woensdag 10 maart 2010 10:07
Spread the love

Voka noemt de 4,4 miljard euro die de bedrijven opstrijken dankzij de notionele interestaftrek een “zuurstofballon”. Het VBO wordt zowaar een beetje lyrisch over de fiscale gunstmaatregel. “De notionele intrestaftrek is de meest vergaande, meest vernieuwende en meest efficiënte wijziging van de vennootschapsbelasting”, aldus het VBO. 

Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo verdedigt de maatregel met hand en tand. De onvoorwaardelijke liefde van Unizo voor de notionele interestaftrek lijkt wat vreemd als je de cijfers er bij neemt. Van de 4,4 miljard euro die de notionele interestaftrek kost, gaat er slechts 6 % naar de KMO’s.

Dirk Van der Maelen (sp.a) stelt voor om de aberraties van de notionele interestaftrek aan banden te leggen en de opbrengst daarvan door te sluizen naar de KMO’s. Met aberraties bedoelt Van der Maelen niet alleen de misbruiken die momenteel onderzocht worden door de Bijzondere Belastingsinspectie. “Het zou bij dat onderzoek vooral gaan over berekeningsfouten en niet over fiscale constructies. Fiscale constructies zijn volgens minister Reynders geen misbruik, maar een zoektocht naar de minst belaste weg”, aldus Van der Maelen.

Eén van die populaire fiscale constructies is de zogenaamde ‘double dip’. Het gaat om grote ondernemingen die geld lenen om het eigen vermogen van dochterondernemingen te vergroten. Die bedrijven passeren dan twee keer langs de kassa: één keer voor de echte interest die ze kunnen aftrekken en één keer voor de fictieve (notionele) interestaftrek. Sp.a wil alle constructies die niet “aan een rechtmatige economische of financiële behoefte beantwoorden” aan banden leggen. KMO’s moeten dan weer makkelijker toegang krijgen tot de notionele interestaftrek.

Telkens Dirk Van der Maelen uithaalt naar de notionele interestaftrek wijzen zijn politieke tegenstanders er fijntjes op dat sp.a wel in de regering zat die dit fiscaal gunstregime invoerde in 2005. “Toen we de maatregel goedkeurden, hebben we wel afgesproken dat we alles goed zouden controleren en evalueren. Minister Reynders is die afspraken niet nagekomen. Vanaf 2007 wijs ik al op de misbruiken”, zegt Dirk Van der Maelen.

Werkgeversorganisatie Unizo, dat de belangen behartigt van de kleine ondernemers, zit niet meteen te wachten op het voorstel van sp.a. Dat die kleine ondernemer naast de miljarden van de notionele interestaftrek grijpt, vindt Unizo geen probleem. De notionele interestaftrek moet in de eerste plaats buitenlandse investeerders naar België lokken. “Heel wat KMO’s en hun werknemers zijn, rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van die multinationals of buitenlandse investeerders”, aldus Unizo.

take down
the paywall
steun ons nu!