Meer vrouwen in Indiase politiek?
Nieuws, Wereld, Politiek -

Meer vrouwen in Indiase politiek?

Een derde van alle afgevaardigden in de Indiase parlementen moet vrouw zijn. Zo staat het in een wet die het Hogerhuis van het Indiase parlement heeft aangenomen.

woensdag 10 maart 2010 20:31
Spread the love

De wet is goedgekeurd met een drievierde meerderheid en er was slechts één tegenstem. Toch is de weg lang. Het eerste voorstel dateert al uit 1996.

Nu wacht enkel nog het Lagerhuis. Daar zou een overgrote meerderheid voorstander zijn van de wet. Maar er rijst verzet. Niets is zeker dus.

De beslissing zal niet zonder gevolgen blijven. In het Lagerhuis zijn vrouwen goed voor amper één op tien zetels. In de parlementen van de deelstaten van India zijn ze nog slechter vertegenwoordigd. Hun aantal zal dus flink verhogen.

Heel wat Indiërs juichen de regeling toe. Ze rekenen erop dat zo de grote discriminatie van vrouwen zal verminderen. Want in de steden en gemeenten is deze regel al langer van kracht. En dat heeft de zeggingschap van vrouwen verhoogd.

Er zijn ook kritische stemmen te horen. Die vrezen dat de nieuwe wet in het nadeel zal spelen van minderheden en zwakkere groepen uit de samenleving zoals lagere kasten en moslims.

take down
the paywall
steun ons nu!