Zonder 'prompter' wordt het nieuws afgelezen van papier.

 

Nieuws, Wereld, België, Koerden, Roj TV -

Roj-TV na de politie-inval

DENDERLEEUW -- De Koerdische televisiezender Roj- TV kreeg vorige week de federale politie over de vloer. Journalisten werden geboeid en productiemateriaal onklaar gemaakt, dit alles in het kader van ‘de strijd tegen het terrorisme’. De schade achteraf blijkt groot, de argumentatie van de politie wankel.

dinsdag 9 maart 2010 20:45
Spread the love

Toen Burhan Erdem, presentator van de ochtendshow op Roj-TV, zich donderdagochtend klaarmaakte voor zijn presentatie, kreeg hij plotseling achter zijn rug in het Frans te horen dat hij niet meer mocht bewegen. “Ik dacht dat één van mijn collega’s een mop met mij wou uithalen. Maar toen bleek daar plots een politieagent te staan met zijn geweer op mij gericht.”

De politie viel in grote getale binnen, meerdere deuren werden geforceerd. Erdem en zijn vijf collega’s werden geboeid naar de refter gebracht, waarna de zender vakkundig onklaar gemaakt werd.

Erdem: “In de refter is er vervolgens een agent naar ons toegekomen om te vragen welke apparaten gebruikt werden voor het uitzenden van de programma’s. Dat wisten wij niet, aangezien wij geen technici zijn en het uitzenden bij ons automatisch verloopt. Daarop is een van hun eigen technici naar onze uitzendkamer gegaan, en hebben ze onze uitzending stopgezet.”

Werd er ook uitgelegd waarom dat moest gebeuren?

“Aan ons hebben ze niets uitgelegd, er werd enkel gezegd dat het om een operatie van de federale politie ging. De conciërge werd aan de ingang wel een tekst voorgelezen vol beschuldigingen. Precies dezelfde beschuldigingen die we al jaren moeten aanhoren. Dat wij steun geven aan de PKK, en dat dat een terroristische organisatie is.”

Jullie zijn het niet eens met die beschuldigingen.

“Geen enkele Koerdische organisatie is voor ons terroristisch. De V.S. en Europa bestempelen de PKK als terroristisch, terwijl de organisatie twee jaar geleden door het Europese gerecht duidelijk als niet-terroristisch werd gedefinieerd. De PKK is een organisatie die ijvert voor Koerdische basisrechten in Turkije. Dat land heeft jarenlang het spreken van Koerdisch simpelweg verboden. Dat is nu niet meer het geval, maar er blijven nog steeds vele verboden over. Het verbod op onderwijs in het Koerdisch bijvoorbeeld, of dat op het aanleren van de Koerdische taal.”

Roj- TV is zelf ook ontstaan als reactie op de Turkse repressie. Tot twee jaar terug waren Koerdische media namelijk ook verboden in Turkije. Als gevolg daarvan hebben een aantal Koerden in de jaren ’90 hier in Europa een stichting opgezet die fondsen wierf om kranten en magazines te laten drukken in het Koerdisch. Daar is uiteindelijk ook de TV uit voortgekomen. Sympathiserende journalisten uit heel Europa zijn toen naar de gebouwen in Denderleeuw afgezakt om Koerdische vrijwilligers op te leiden tot TV- makers.”

Is er bij de inval veel materiaal in beslag genomen?

“Ontzettend veel. Alle pc’s uit het gebouw, een dertigtal montagecomputers, ons volledige beeldarchief, de prompter waarop onze nieuwslezer zijn teksten kon aflezen… De enige reden waarom we zaterdag alweer de ether in konden was dat een Vlaamse firma, waar we regelmatig mee samenwerken, ons uit sympathie het rudimentaire uitzendmateriaal heeft geleend. Alle pc’s die nu gebruikt worden, zijn donaties van onze kijkers. Het vervangen van onze montagecomputers was andere koek, die hebben we opnieuw moeten aanschaffen. Een bijzonder dure grap.”

De inval in jullie gebouwen had ook nog een ander gevolg. Een anonieme bron heeft ondertussen gedreigd met PKK- aanslagen in ons land.

“Dat is volledig absurd. PKK is een beweging van Koerden die strijd tegen de Turkse regering en het Turkse leger. Het idee dat er door hen een aanslag zou worden gepleegd in Europa is belachelijk. De PKK heeft nog nooit gewelddadige acties uitgevoerd in een Europees land. Door de politie- inval is er natuurlijk grond ontstaan voor zulke geruchten.”

“De PKK is trouwens maar een van de vele Koerdische organisaties waarmee wij sympathiseren. We geven het meeste aandacht aan die organisatie, omdat ze het meest actief is, en we Turkije erg openbaar kunnen volgen. Dat is niet het geval met organisaties in bijvoorbeeld Iran of Irak. De Koerden die hier werken komen echter allemaal uit verschillende delen van Koerdistan, en hebben dus allemaal sympathie voor andere Koerdische bewegingen. Dat heeft Roj-TV ook internationaal tot de grootste Koerdische TV- zender gemaakt. Alle Koerden worden hier vertegenwoordigd.”

take down
the paywall
steun ons nu!