Verslag, Nieuws, België -

Noodtoilet langs E-19

BRUSSEL -- De socialistische transportvakbond BTB-ABVV opende een mobiel toilet op de parkings van Marquain en Peutie. “Wij klagen al enkele jaren het gebrek aan veilige en comfortabele parkings langs de snelwegen aan. Minister Hilde Crevits belooft wel veel, maar op het terrein zien wij weinig veranderen”, zegt Frank Moreels van BTB-ABVV.

maandag 8 maart 2010 18:21
Spread the love

BTB-ABVV publiceert elk jaar een zwartboek over de toestand van de parkings. De parking van Peutie langs de E19 dook al op in het eerste zwartboek van 2007. “Daar is gewoon helemaal niks. Vrachtwagenchauffeurs worden verondersteld hun behoefte in de bosjes te doen. Minister Crevits beloofde toen al dat er een proefproject met sanitaire installaties zou komen. Maar drie jaar later is er nog altijd niets”, zegt Frank Moreels, federaal secretaris van BTB-ABVV.

De socialistische transportvakbond opende dan maar zelf een noodtoilet. “Dat heeft ons een half uur gekost om dat daar te krijgen. Zo moeilijk is dat dus niet”, aldus Frank Moreels.

Frank Moreels: “Wij begrijpen dat een globale oplossing even op zich laat wachten, maar de minister kan ook enkele maatregelen op korte termijn nemen. De minister wil op lange termijn van de parking in Wetteren een modelparking maken. Allemaal goed en wel, maar nu is er één douche en die is al weken buiten dienst. Een minister moet toch kunnen regelen dat douches zo snel mogelijk moeten hersteld worden?”

Minister Hilde Crevits reageert dat ze wel degelijk niet stil zit. Concessies lopen soms voor 20 jaar. Bij concessies die vervallen wil de minister bijkomende voorwaarden stellen op vlak van veiligheid en comfort zoals de aanwezigheid van voorzieningen voor vrouwelijke truckchauffeurs.

Meer plaatsen voorzien is volgens de minister niet altijd gemakkelijk. “De parkings grenzen vaak aan natuurgebieden zodat het niet makkelijk is om zomaar uit te breiden”, klinkt het.

Voor de parking van Peutie zou er snel een oplossing komen. “Probleem daar is dat het om een parking gaat zonder restaurant of benzinestation. Toiletten op zo’n parkings zijn een makkelijk doelwit voor vandalisme. Een vandalismebestendige parking is duur. We willen namelijk de garantie dat we niet binnen twee maanden een nieuwe moeten bestellen”, aldus de woordvoerster van minister Crevits. De minister wijst er ook nog dat er langs de E34 voor 1,4 miljoen euro geïnvesteerd wordt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!