Joe Glenton op anti-oorlogsmanifestatie in Londen

 

Nieuws, Europa, Afghanistan, Dienstweigeraar, Britse troepen -

Britse Afghanistan-weigeraar veroordeeld

De Britse Afghanistan-dienstweigeraar Joe Glenton werd op vrijdag 5 maart door een militaire rechtbank in Colchester tot negen maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens 'ongewettigde afwezigheid'.

zondag 7 maart 2010 21:02
Spread the love

In 2007 had Joe Glenton zijn Britse gevechtseenheid in Afghanistan verlaten na een traumatiserende diensttijd van zeven maanden. Tijdens een anti-oorlogsdemonstratie in 2009 in Londen sprak Glenton openlijk over de reden van zijn dienstweigering.

Dat zette kwaad bloed bij de Britse militaire overheid die meteen hard reageerde. Eerder al hadden zijn oversten hem verboden om publieke verklaringen af te leggen over zijn diensttijd in Afghanistan. Glenton werd in Londen gearresteerd op beschuldiging van ‘herhaaldelijke daden van ongehoorzaamheid’.

In december 2009 werd hij op borgtocht vrijgelaten op voorwaarde dat hij niet meer in het openbaar zou spreken. Tijdens een voorbereidende zitting van de militaire rechtbank in februari 2010 liet de rechter de aanklachten van desertie en ongehoorzaamheid vallen en bleef de aanklacht beperkt tot ‘ongewettigde afwezigheid’ (AWOL).

Volgens zijn advocaat, John Tipple, werd de aanklacht verzacht omdat het leger dan geen grondig onderzoek naar de omstandigheden waarin de Britse troepen in Afghanistan opereren, riskeerde. Volgens psychiater Lars Davidsson lijdt Glenton onmiskenbaar aan post-traumatische stress disorder (PTSD) ten gevolge van zijn oorlogservaringen in Afghanistan.

Toen hij nog in dienst was, had Glenton al herhaaldelijk om medische bijstand gevraagd. Die werd hem telkens geweigerd door de militaire overheid. Zijn directe overste noemde hem een ‘lafaard’ en ‘plantrekker’.

In de aanloop van de zitting van vrijdag hadden internationale vredesorganisaties (o.a. Iraq Veterans Against the War) opgeroepen tot steun aan Glentons zaak. Duizenden handtekeningen uit Rusland, de VS, Duitsland, Turkije, Italië, Ierland, Polen en Griekenland werden aan het Britse parlement overhandigd. Maar de rechter was streng in haar oordeel: negen maanden effectieve gevangenisstraf.

Glentons moeder reageerde zeer ontgoocheld op de uitspraak van de militaire rechter. Zijn advocaat overweegt in beroep te gaan. Ondertussen vragen de steunorganisaties om brieven te schrijven naar Glenton in de gevangenis en blijven ze het Britse Afghanistan-beleid zwaar op de korrel nemen.

Connection e.V., Iraq Veterans Against the War Europe en DFG-VK Hessen roepen op om steun te betuigen aan Joe Glenton. Dit kan door mails of brieven te richten aan:
– 
www.Connection-eV.de/en_aktion-gb.php
– 
defendjoeglenton@gmail.com
– Lance Corporal Joe Glenton, Military Corrective Training Centre, Berechurch Hall Camp, Colchester CO2 9NU, UK

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!