Zoektocht naar identiteit: ‘Send all your horses’
Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Stampmedia, Muziek, Genk, Theater -

Zoektocht naar identiteit: ‘Send all your horses’

Cultuurcentrum Genk brengt op 5 maart ‘Send all your horses’, een interdisciplinaire voorstelling waarbij een mix van muziek, film en theater de zoektocht naar een eigen identiteit als adolescent blootlegt. De voorstelling is het geesteskind van Nathalie Teirlinck en Esther Lybeert, twee jonge creatieve madammen uit Gent.

vrijdag 5 maart 2010 07:07
Spread the love

Berlijnse filmprijs

Nathalie Teirlinck, een beloftevolle regisseuse, schreef het scenario van ‘Send all your horses’ en is hiermee niet aan haar proefstuk toe. In februari keerde ze terug van het Berlijnse Internationaal Filmfestival met een European Film Award-nominatie voor haar kortfilm ‘Venus vs Me’.

De ruggengraat van “Send all your Horses” is een kortfilm van Teirlinck voorzien van ‘bruitage’, een techniek waarbij film uitgebeeld en ondersteund wordt door live muziek. Het muzikale luik wordt geleid door ‘Mrs Hyde’, een Gents trio, met een vijfkoppig koor in hun kielzog. De wederzijdse beïnvloeding van film en live muziek is het uitgangspunt van de voorstelling.

Tussen werkelijkheid en fantasie

“Identiteit is een thema dat vaak terugkomt in mijn producties”, vertelt Nathalie. “Via de wisselwerking tussen film, livemuziek en theater wordt de problematiek rond het thema van de voorstelling perfect uitgebeeld.” ’Send all your horses‘ vertelt het verhaal van een meisje dat op zoekt gaat naar haar tweelingzus en daarbij de grens tussen fantasie en werkelijkheid overschrijdt.

Een tocht waarbij ze steeds meer verstrikt raakt in haar eigen droomwereld van vragen. De hoofdrol is weggelegd voor de muzikale omlijsting. De interactie tussen filmbeelden en livemuziek vertelt het verhaal aan de toeschouwer. Het vijfkoppig koor heeft een brugfunctie tussen de live band en de film die respectievelijk werkelijkheid en fantasie uitbeelden.

Muziek van Mrs Hyde

De naam van het Gentse trio dat de muzikale omlijsting voor zijn rekening neemt past alvast perfect bij de thematiek. “We hebben gekozen voor een bandbezetting aangevuld met koor omdat de muziek als rode draad doorheen de performance toch noodzakelijk is om het verhaal te volgen. Zo kunnen we gemakkelijk inspelen op bepaalde nuances in de film en de verhaallijn als het ware uitbeelden.” Esther Lybeert, zangeres en pianiste van dienst, schreef mee aan het muzikale luik van het scenario. “In eerste instantie werd muziek van Mrs Hyde gebruikt om de film te ondersteunen, maar gaandeweg groeide het plan om de film op een alternatieve manier in een voorstelling te gieten.”

Theater Malpertuis

Na de première vorig jaar zette het West-Vlaamse Theater Malpertuis zijn schouders onder het stuk. Dat zal resulteren in een tournee langsheen de Vlaamse cultuurcentra in het najaar 2010 met Genk als voorbode op vrijdag 5 maart. De voorstelling, gericht op de Genkse schoolgaande jeugd, start om 10u in de voormiddag. Om 14u is er een tweede voorstelling.

“Spannend” laten Esther en Nathalie ons weten want normaal gezien mikken we op jeugd uit de tweede graad. Inhoudelijk heeft het stuk een complexe structuur. Nu zal een schoolgroep uit de eerste graad overspoeld worden door ‘Send all your horses’.

© 2010 – StampMedia – Marcus Deblaere

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!