Natasha De Troyer in topconditie naar Paralympics
Interview, Sport, Stampmedia, Natasha De Troyer, Invalidensport, Paralymische winterspelen -

Natasha De Troyer in topconditie naar Paralympics

Na de Olympische Winterspelen gaan op 12 maart de Paralympische Winterspelen van start in Vancouver. Alpineskiester Natasha De Troyer (31) zal als enige Belgische atlete ons land vertegenwoordigen. StampMedia strikte haar in het Huis van de Sport in Gent voor een kort gesprek.

vrijdag 5 maart 2010 11:57
Spread the love

Toen Natasha op haar zestiende de skimicrobe te pakken kreeg, besloot ze om zich er ook competitief mee bezig te houden. Nu combineert ze een voltijdse job op de webredactie van de FOD Economie met haar carrière als alpineskiester.

Begeleiding

Omdat Natasha slechtziend is en een licht auditieve handicap heeft, is een goede begeleiding een absolute must. Een team van vier begeleiders zal haar vergezellen naar Vancouver. Samen met haar vader Werner De Troyer, voorskiër Diego Van de Voorde en physical coach Kim Semadeni wil ze haar prestaties neerzetten. Steven Van Beylen, topsportcoördinator bij de Vlaamse Liga Gehandicaptensport, gaat mee voor de administratieve ondersteuning.

Twee medailles

Natasha komt uit in vijf disciplines van het alpineskiën: afdaling, super G, slalom, reuzenslalom en combiné. Natasha De Troyer: “Voor mijn kruisbandblessure hoopte ik op drie medailles bij de Spelen. Nu zal ik blij zijn met een podiumplaats bij de slalom en de reuzenslalom. Voor de combiné zal het minder makkelijk zijn.” Zit de kans op goud erin? “Momenteel is alles mogelijk want ik weet niet waar ik sta ten opzichte van mijn tegenstanders.”

Voorbereiding

De afgelopen maanden heeft Natasha zich vooral gefocust op haar revalidatie. “Zes dagen op zeven volg ik kinesitherapie. Dat komt neer op 25 tot 30 uur per week. Indoor train ik twee keer per week. Ik heb er drie weken buitenlandse stage opzitten, maar de vijftien weken die voorzien waren, konden niet plaatsvinden vanwege mijn blessure. Momenteel ben ik in topconditie.” Diego Van de Voorde: “Al die jaren hard werken en het doorzettingsvermogen van Natasha hebben ervoor gezorgd dat ze nu naar de Spelen kan.”

Invalidensport promoten

In het begin stond de vader van Natasha er voor de begeleiding vaak alleen voor. Dat is nu veranderd. Werner De Troyer: “Ik ben heel blij dat we het team konden uitbreiden. Er zijn meer mensen die zich met de voorbereiding bezighouden en dat is voor mij veel makkelijker. Daardoor zijn er ook minder spanningen tussen mij en mijn dochter. Als je vaak samenwerkt, durft dat al eens voorkomen.”

Iedereen is enthousiast over de samenwerking met de topskiester. Kim Semadeni: “Je moet altijd op je hoede zijn als je met Natasha samenwerkt. Fouten maken is uit den boze. Ik vind het heel boeiend om met haar te kunnen werken en om trainingen aan te passen aan haar kunnen.”

Aan sport voor mensen met een handicap wordt in de media vaak weinig aandacht besteed. Werner De Troyer: “Met haar deelname aan de Paralympische Winterspelen willen we vooral de aandacht vestigen op de invalidensport. Sommigen gaan in een hoekje zitten omdat ze een beperking hebben. Sport is een heel goede manier om te laten zien wat je allemaal kan.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx

take down
the paywall
steun ons nu!