Linkse student aangevallen door NSV’er
Nieuws, Betoging, België, Politiek, Nsv -

Linkse student aangevallen door NSV’er

Donderdagavond, na afloop van de NSV-betoging en de geanimeerde tegenbetoging, werd een linkse student in het Antwerpse centrum aangevallen door een praesidiumlid van NSV.

vrijdag 5 maart 2010 16:44
Spread the love

Sofie Sas, woordvoerster van Studenten Tegen Racisme Antwerpen en Wout Schafraer, voorzitter van COMAC-Antwerpen getuigen.

Sofie: “De Manifiesta kunnen we zeker een succes noemen, de sfeer zat er goed in. Veel studenten hebben zich geamuseerd en we hebben onze boodschap op een goeie manier in de verf kunnen zetten. 700 mensen toonden tijdens de betoging op een feestelijke manier hun ongenoegen over NSV en haar racistische en gewelddadige aard. Er werd gedanst en er werden slogans geroepen die ingingen tegen de recente erkenningen van  NSV aan de universiteiten van Leuven en Gent. Er waren geen problemen, wat we ook niet verwacht hadden. Maar blijkbaar kan NSV het niet laten om maar eens goed te laten zien waarvoor ze werkelijk staan.”

Wout: “Na de Manifiesta gingen we met zijn vieren richting ons stamcafé, ‘de Jezuïet’, om nog een pintje te drinken. Onderweg zijn we om 02.40u een NSV’er met z’n vriendin tegengekomen. Het was een lid van het NSV-praesidium. Twee dagen voordien waren we nog even met hem in discussie verzeild geraakt toen hij onze affiches wou aftrekken.

Ik herkende de NSV’er vrijwel onmiddellijk en ook hij herkende mij. Toen hij ons net één meter voorbij was gewandeld, kwam hij plots terug en sloeg me recht in het gezicht. Hij liep dan terug een paar meter verder. Toen Tom en ik riepen: “Hey, waarom doet gij dat?” kwam hij terug en sloeg me nog twee keer in het gezicht en stampte twee keer tegen m’n been. Hij gaf antwoord op mijn vraag: “Omda ge ne linkse rakker zijt!”. Terwijl hij mij sloeg en stampte, bleef hij me uitdagen om te vechten. “Komaan, maat! Doet dan toch iets terug! Zwakkeling!”. Wij zijn hier niet op ingegaan en zijn verder gewandeld.

We waren uiteraard erg geschrokken van de gebeurtenissen. Het is echt hallucinant dat iemand zomaar op je gezicht begint te slaan zonder enige aanleiding, gewoon omdat je een ‘linkse rakker’ bent. De kerel liep rond met zijn NSV-lint en had lederen handschoenen aan. Hij was dus ‘voorbereid’ op een robbertje vechten.”

Sofie: “Dit verhaal toont aan dat NSV zich schuldig blijft maken aan gewelddadige feiten. Ook vorig jaar na de betoging in Leuven hebben ze een Comac-lid zonder enige aanleiding aangevallen, met een week hospitalisatie tot gevolg. Na de vorige betoging in Antwerpen hebben ze het stamcafé van animo, ‘Markies de Sade’, kort en klein geslagen en ook verschillende leden van ALS (Actief Linkse Studenten) zijn al in aanraking gekomen met hun vuisten. NSV zal altijd geweld blijven gebruiken tegen migranten en andersdenkenden. Het toont ook aan dat de reden voor de Manifiesta – de intrekking van hun erkenning aan de Vlaamse universiteiten – een geldige reden is. Het zoveelste argument dat er voor pleit dat er aan universiteiten geen plaats is voor een gewelddadige en racistische organisatie zoals NSV. We roepen alle studentenraden dan ook op deze erkenning in te trekken!”

take down
the paywall
steun ons nu!