Chopin door Delacroix

 

Nieuws, Cultuur, Klara, Chopin, Pianomuziek, BOZAR -

Klara viert 200 jaar Chopin

Onder de titel 'Chapeau Chopin' viert VRT-radiozender Klara deze week de 200ste geboortedag van de Pools-Franse componist Frédéric Chopin (1810-1849).

vrijdag 5 maart 2010 14:57
Spread the love

In talrijke concerten en achtergrondprogramma’s probeert Klara een evenwichtig overzicht te bieden dat verder gaat dan de clichés en mythes die in de loop der jaren over Chopin zijn ontstaan.

Chopin was pas 39 toen hij in 1849 in Parijs stierf, maar vandaag geldt hij als een van de allergrootste componisten uit het repertoire van de romantische pianomuziek. Hij werd geboren in het Poolse Zelazowa Wola, 50 km ten westen van Warschau.

Op 1 april zal in zijn gerenoveerd geboortehuis een vernieuwde tentoonstelling openen over het leven en werk van een van de beroemdste Polen.

Het hele jaar 2010 worden in Warschau evenementen georganiseerd om de verjaardag te vieren. Het hoogtepunt is het Internationaal Chopinfestival, dat loopt van 1 augustus tot 3 september.

Ook in België staan vele Chopin-concerten op de affiche de komende weken en maanden. Onder meer in de Brusselse BOZAR, waar op dinsdag 16 maart de Poolse pianist Krystian Zimerman – die in 1975 de Chopin-wedstrijd in Warschau won – een ongekunstelde Chopin zal spelen zonder speciale effecten, accuraat en bevreemdend. Een avond om niet te missen.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!