Afgelopen weken waren er in Leuven en Gent al betogingen geweest tegen het NSV.Het NSV kreeg hun erkenning aan de Universiteit van Gent, Antwerpen en Leuven. Dit terwijl het NSV banden onderhoud met openlijke negationisten en racisten, met als bv. Nick Griffin,voorman van het van de extreem-rechtse British National Party die recent nog verklaarde dat men de boten vluchtelingen naar Europa beter zou laten zinken. Het NSV was aan de Universiteit van Gent sinds 1982 geschorst vanwege gewelddaden tegen ander studentenorganisaties.
 
Meer dan eens deinsde het NSV er niet voor terug om mensen in elkaar te slagen, en de ramen van café’s aan diggelen te smijten. Enkele maanden geleden nog werden een meeting van linkse studenten aangevallen door verschillende gemaskerde NSV-leden.In de Universiteit van Antwerpen werden sans-papiers dan weer bekogeld met WC-papier en valse vliegtuigtickets.
 
Vorig jaar werd een linkse student na de anti-NSV betoging in Leuven dan weer in elkaar geslagen wat voor het slachtoffer eindigde met een kaakbeenbreuk. De waslijst van geweld en racisme is lang, veel te lang. Gisterenavond marcheerden op de NSV-betoging zelf leden van Blood en Honour mee, neo-nazi’s dus.
 
Het NSV steekt hun gewelddadigheid zelf niet onder stoelen of banken, getuige de woorden van de Gentse NSV –voorzitter Jeroen De Gussem :“Sommigen verslijten ons voor mietjes en watjes, fasco’s en nazi’s, professionele amokmakers, straatvechters, beroepsbetogers… Ze hebben gelijk.”
 
De tegenbetoging gisterenavond moest dan ook een duidelijke boodschap naar het NSV zijn: Wij willen jullie haat, geweld, racisme, fascisme en negationisme niet. Niet op straat, niet op de universiteiten, nergens!
 
Honderden kwamen afgezakt vanuit Leuven, Gent, Brussel,…Het startsein van de tegenbetoging begon om 19u30 op de Dageraadsplaats.

Nog voor de betoging was vertrokken gebeurde er echter wat raars. Er zouden aan de Draakplaats mensen opgepakt worden. Er is nog geen volledige duidelijkheid over wat er zich op de Draakplaats nu juist heeft afgespeeld. Ik ging zelf poolshoogte nemen en zag inderdaad enkele combi’s en relwagentjes van de politie. Enkele mensen stonden tussen de politieagenten met een rood hesje aan, dezelfde rode hesjes die op zowat alle antifa-betogingen worden gedragen.

Agenten waren bezig met in rugzakken te rommelen.1 persoon, volledig in het zwart gekleed, werd geboeid in een combi geduwd. Maar er is dus ook sprake van dat de personen met een rood hesje aan zelf politieagenten waren. Toen dit nieuws voor de start van de betoging aan de oren kwam,zorgde dit voor verwarring. Naar verluid hebben enkelen wel foto’s genomen van agenten in burger met de rode hesjes aan. Pas toen er werd gefotografeerd waren de agenten bereid om de hesjes uit te doen. Dat de politie zulke praktijken hanteert is niet nieuw , maar zeker niet tolereerbaar. Blokbuster wenst dan ook klacht hierover in te dienen.

Tegenbetoging NSV + Antwerpen -

Honderden op straat in Antwerpen tegen extreemrechts NSV

vrijdag 5 maart 2010 15:11
Spread the love

 Gisterenavond vond in Antwerpen een grootse manifestatie plaats tegen het extreem-rechtse NSV.(Nationalistische Studenten Vereniging). Georganiseerd door verschillende organisaties waaronder de Aktief Linkse Studenten, Blokbuster,Comac,Vonk, SLP, Studenten tegen Racisme,…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!