Zweedse regering schaft legerdienst af
Nieuws, Wereld, Europa, Leger, Zweden, Legerdienst, Rekrutering, Oorlogstroepen -

Zweedse regering schaft legerdienst af

Vanaf 1 juli 2010 stop Zweden met het rekruteren van dienstplichtigen voor de verplichte legerdienst. De regering-Reinfeldt besliste vorig jaar het systeem van algemene dienstplicht in vredestijd te vervangen door een volledig professioneel leger.

donderdag 4 maart 2010 15:33
Spread the love

Hiermee volgt Zweden – als eerste Scandinavisch land – het voorbeeld van zovele West-Europese landen die de verplichte legerdienst al in de loop van de jaren negentig afschaften.

Het gevolg van deze beslissing is dat de Zweedse strijdkrachten vanaf volgend jaar een groots programma moeten opzetten om geschikte kandidaten aan te trekken. Het leger zal de grootste rekruteerder van het land worden, voorspellen de Zweedse media. De woordvoerder van het Zweedse leger deed al een oproep tot de werkgeversfederatie met de vraag het mogelijk te maken dat werknemers met de geschikte opleiding en technische kennis tijdelijk zouden worden ‘uitbesteed’ aan het leger.

Het volledig kader van inzetbare oorlogstroepen zal pas afgerond zijn tegen 2018. Het is de bedoeling Zweedse gevechtstroepen op een meer efficiënte manier in te zetten bij allerlei internationale acties. Tijdens de Zweedse deelname aan de ISAF-operatie in Afghanistan bleek vooral het gebrek aan helikopters de inzetbaarheid op het terrein parten te spelen. Dat vormde de directe aanleiding voor de huidige legerhervorming.

De conservatieve premier Frederik Reinfeldt is persoonlijk voorstander van toetreding tot de NAVO. Dat ligt evenwel gevoelig bij de publieke opinie in het traditioneel ‘neutrale’ Zweden.

Zweden kende het systeem van verplichte algemene legerdienst al sinds 1901. In 2010 komt hieraan dus een einde.

(Bron: Stockholm News, 3 maart 2010)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!