Politie viseert Koerdische zender ROJ TV

 

Nieuws, België -

Politie viseert Koerdische zender ROJ TV

BRUSSEL -- Zo'n 300 agenten voerden op 25 plaatsen huiszoekingen uit in Koerdische middens. De politie viel ook binnen in het productiehuis in Denderleeuw waar het gros van de tv-programma's van de Koerdische zender ROJ Tv wordt opgenomen.

donderdag 4 maart 2010 11:18
Spread the love

De huiszoekingen in Brussel, Antwerpen, Charleroi, Namen en Verviers zouden te maken hebben met illegale financiering van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in 2009 door de EU op de lijst van terroristische organisaties is gezet.

De grootschalige huiszoekingen roepen herinneringen op aan eerdere acties. In 1996 was er operatie-Spoetnik. Bestuursleden van het productiehuis van Med-TV, de voorloper van ROJ TV, werden toen aangehouden en beschuldigd van witwassen van geld afkomstig uit terroristische activiteiten, mensenhandel en bendevorming. In totaal werden 17 verdachten voor de rechtbank gebracht.

Het proces tegen de 17 liep af op een sisser. De verdediging kon aantonen dat een aantal anonieme getuigen die beweerden afgeperst te zijn door de PKK, in werkelijkheid gemanipuleerd werden door de rijkswacht.

In april 2008 deed federaal procureur Johan Delmulle operatie-Spoetnik nog eens dunnetjes over. Er vonden toen opnieuw huiszoekingen plaats in Brussel, Verviers en Eupen. In een vakantiepark werden 29 Koerdische vrouwen opgepakt die er een bijeenkomst bijwoonden over vrouwenrechten.

Alle arrestanten werden kort daarop vrijgelaten. De advocate van de geviseerde vrouwen sprak toen over “een groot gemediatiseerd spektakel”. “Het is verontrustend dat een dictatuur als Turkije zo’n greep heeft op onze democratie”, aldus de advocate toen.

Turkije oefent al lang grote druk uit op België om ROJ TV aan banden te leggen. Ook Denemarken van waaruit ROJ TV via satelliet uitzendt, ondervindt die druk. Federaal procureur Johan Delmulle lijkt bijzonder gevoelig te zijn voor die druk. Hij was het ook die de zaak tegen de radicale Turkse oppositiepartij DHKP-C zo lang liet aanslepen. Eind december 2009 oordeelde het hof van beroep van Brussel dat er geen sprake was van een criminele organisatie noch van een terreurgroep. Het was toen al de vierde keer dat onder meer Bahar Kimyongür voor de rechter kwam.

ROJ TV is een internationale Koerdische satellietzender met programma’s in de diverse Koerdische dialecten, maar ook in het Perzisch, Arabisch, Turks en Engels. Door de politie-actie krijgen de 20 miljoen Koerdische kijkers vandaag een zwart scherm te zien.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!