Foto: Karina

De vakbond wil met deze actie een duidelijk signaal geven aan zowel de lokale, Vlaamse als federale politici. Er klinkt kritiek op het WIP (het Vlaams Werk- en investeringsplan om de economie op gang te trekken). Volgens het ACV worden de geringe beschikbare middelen uitgesmeerd over heel Vlaanderen zonder rekening te houden met de specifieke noden van grote steden als Antwerpen.

"We zijn geschrokken van de cijfers van de jaarlijkse arbeidsanalyse," zegt Ilse Dielen. "Meer dan een derde van alle werkzoekenden in Vlaanderen woont in de stad Antwerpen. 70 procent van de werkzoekenden in het arrondissement Antwerpen bevindt zich in de stad Antwerpen. In Vlaanderen bedraagt de werkloosheid gemiddeld 7 procent, maar in Antwerpen-stad is dat 16 procent."

Ilse Dielen: "Op dit moment zijn er in de stad Antwerpen bijna 7000 jongeren onder de 25 ingeschreven als werkzoekenden bij de VDAB en is 20 procent onder de 25 jaar werkloos. Dit heeft natuurlijk ook een impact op de armoede. Zo leeft in heel Vlaanderen gemiddeld 1 op 10 in armoede maar in Antwerpen is dat 1 op 5."

Catastrofe

De vakbondsmilitanten vragen meer respect voor de ontslagen collega's en willen niet dat de crisis een tweede keer door die mensen betaald wordt. "Onze eisen zijn duidelijk", zegt Ilse Dielen. "Wij vragen investeringen in Antwerpen. Antwerpen heeft veel troeven zoals de haven. We roepen de Vlaamse regering op om te doen wat ze beloofd heeft in het WIP-plan. Investeer in die extra sluis in de haven. Pak grootstedelijke problemen aan, geef werkzoekenden een trajectbegeleiding op maat, investeer in vorming en opleiding van jongeren. Investeer in onderwijs, innoveer, vergroen onze industrie maar bespaar alstublieft niet in het sociaal beleid."

Ilse Dielen is zich bewust van de beperkte middelen waarmee de Vlaamse overheid moet werken, maar vindt dat zowel de Vlaamse als federale overheid meer werk zouden mogen maken van een vermogensbelasting. Zo kunnen de grootste verdieners ook de zwaarste lasten dragen. "We moeten vooral middelen durven geven voor een grootstedelijk beleid en een deftig kansarmoedebeleid," aldus Ilse Dielen.

Als er ergens in Antwerpen een catastrofe uitbreekt moet de gouverneur een rampenplan afkondigen en alle hulpacties coördineren. Daarom hebben de vakbonden voor de actie van vandaag gouverneur Cathy Berx uitgenodigd met de vraag of er ook een sociaal economisch rampenplan voor Antwerpen klaarstaat.

Ambitieus?

Volgens gouverneur Cathy Berx heeft de provincie het budget voor de sociale economie juist opgetrokken van vierhonderdduizend euro naar een miljoen euro. Daarnaast probeert de provincie met het plan "Antwerpen Ambitieus" een platform te creëren waar de verschillende sociale partners samen kunnen kijken naar de behoeften die er zijn voor een reconversieplan om de economie diverser te maken. "Het is belangrijk dat de budgetten van de steden en provincie samengelegd worden zodat we geen versnipperde initiatieven nemen," zegt Cathy Berx.

"Het is bijna een jaar geleden dat onze provinciegouverneur het plan  Antwerpen Ambitieus gelanceerd heeft, maar een jaar later is het enige dat we zien nog meer faillissementen en herstructureringen," zegt Ilse Dielen.

Volgens Cathy Berx is er op tal van domeinen geïnvesteerd. "Maar ik ben hier vandaag om vragen in ontvangst te nemen en te kijken wat er op het  niveau van de provincie verder gedaan kan worden."

Nieuws, Economie, België, Antwerpen, Crisis, Lokaal, ACV, Actie -

“Geen sociaal kerkhof in Antwerpen”

donderdag 4 maart 2010 21:19
Spread the love

ANTWERPEN — Met 400 kruisen en een heuse begrafenisceremonie toverde de christelijke vakbond ACV de Antwerpse Groenplaats om tot een kerkhof. Elk kruis symboliseert een bedrijf waar sinds het begin van de crisis ontslagen zijn gevallen door herstructureringen en sluitingen. In de middeleeuwen was de Groenplaats het kerkhof voor de armen die zich geen grafsteen konden veroorloven in de kathedraal. “We willen niet dat Antwerpen door de crisis een sociaal kerkhof wordt”, zegt Ilse Dielen van ACV- Antwerpen.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!