Nieuws, Wereld, Economie -

“Dat de Grieken hun eilanden verkopen”

De aankondiging van nog eens 4,5 miljard euro besparingen komt hard aan bij de Grieken. Donderdagavond wordt er in zestig steden betoogd. Enkele Duitse parlementsleden gieten nog wat olie op het vuur. “Dat ze een paar eilanden en gebouwen verkopen”, klinkt het.

donderdag 4 maart 2010 20:22
Spread the love

De politici van de regeringspartijen FDP en CDU doen hun uitspraken in het Duitse schandaalblad Bild. Frank Schläffler, de expert financiën van de liberale FDP, zegt: “De Griekse staat moet zich radicaal terugtrekken uit bedrijven en moet ook grondbezit verkopen, zoals enkele onbewoonde eilanden.”

CDU’er Josef Schlarmann zegt: “Iemand die bankroet is moet alles wat hij heeft ten gelde maken om zijn schuldeisers te bedienen. Griekenland bezit gebouwen, bedrijven en onbewoonde eilanden, die voor de terugbetaling van schulden ingezet kunnen worden.”

De krant Bild vat het voorstel op haar geheel eigen populistische wijze samen: “Jullie krijgen poen. Wij krijgen Korfoe.”

Bondskanselier Angela Merkel ontvangt vrijdag de Griekse premier Papandreou.

De uitlatingen van de Duitse politici komen er een dag na de aankondiging van een nieuw besparingsplan van 4,5 miljard euro. De Griekse regering wil de pensioenen bevriezen. Er wordt ook gesnoeid in de eindejaarspremie van ambtenaren. De BTW wordt met twee procent verhoogd tot 21 %. Alcohol, tabak en brandstof worden fors duurder door een verhoging van de taksen.

In een reactie op de plannen bezetten militanten van de – aan de Communistische partij gelinkte – vakbond Pame het ministerie van Financiën in Athene. De vakbond roept ook op om vrijdag te staken. De vakbond in de openbare diensten ADEDY riep op tot een betoging in Athene op donderdagavond. Op 16 maart zou er dan een algemene staking volgen.

take down
the paywall
steun ons nu!