Belgisch gerecht haalt Koerdische zender uit de ether

 

Reportage, Nieuws, Samenleving, België, Koerden, Delmulle -

Belgisch gerecht haalt Koerdische zender uit de ether

Donderdagochtend om 5 uur viel de politie binnen in de lokalen van de Koerdische zender ROJ Tv. Zeven uur later weet de ploeg van journalisten en medewerkers van de zender nog niets meer dan u en ik konden vernemen via radio en TV. Ze vrezen dat, net zoals in 1996, het grootste deel van het materiaal beschadigd zal worden tijdens de inval.

donderdag 4 maart 2010 16:49
Spread the love

Naast de Carrefour van Denderleeuw liggen de lokalen van de Koerdische zender ROJ Tv. De zender maakt er gebruik van een studio en stuurt beelden door naar een satelliet die ze verder doorstuurt naar Koerdistan en omstreken.

De straat is volledig afgesloten door de politie zodat je niet naar de Carrefour kan, laat staan naar de lokalen van ROJ Tv. Een deel van de 200 werknemers van ROJ Tv staat aan de overkant van de Dender toe te kijken hoe politieagenten binnen en buiten lopen. Ze vrezen het ergste.

Ze zijn om 5 uur deze ochtend binnengevallen. Enkel de ploeg die het 6 uur-journaal maakt, was aanwezig. Die mensen zitten sindsdien met handboeien aan in de kantine“, vertelt Amed Dicle van ROJ Tv.

Hij wordt onderbroken door een medewerker die me vraagt of gerecht en politie hier altijd zo omgaan met de persvrijheid. Ze zijn ook boos op de media. “De Belgische media nemen gewoon het verhaal van federaal procureur Delmulle over. Er is nog niemand die ons iets heeft gevraagd.  Wij zijn een tv-zender. Door deze inval zitten nu 20 miljoen mensen zonder televisiebeelden. Ze zien enkel een zwart scherm.”

Dicle: “Ze zeggen dat dit past in een onderzoek naar terrorisme. Daardoor kunnen ze zonder ook maar iemand te moeten informeren de boel overhoop halen, dingen in beslag nemen. We weten niet wat ze aan het doen zijn, we weten niet waarvan we precies worden beschuldigd“.

Dicle: “Het is natuurlijk geen toeval dat dit samengaat met de toenemende spanningen in Koerdistan. Sinds enkele maanden zijn er weer regelmatig confrontaties en opstanden waarbij verschillenden doden vielen. Wij zijn als televisiezender natuurlijk een doorn in het oog voor de Turkse overheid. Er zijn nog wel een paar Koerdische zenders die opereren vanuit Irak, maar die brengen vooral cultureel nieuws. Wij zijn de enige Koerdische zender die dagelijks nieuws brengt en die verschillenden stemmen en politieke stromingen in Koerdistan aan het woord laat. We berichten natuurlijk ook over het onrecht dat ons volk wordt aangedaan”.

“Maar deze actie zal natuurlijk alleen maar leiden tot meer spanning. Hoe denk je dat de mensen thuis gaan reageren als ze horen dat hun nationale televisiezender werd overvallen door de politie. Wij konden onze jongeren informeren, maar hen ook aanmanen tot kalmte. Dergelijk optreden van de Turkse staat en hun vrienden in het buitenland leidt enkel tot meer verzet en meer vastberadenheid van de Koerdische bevolking.

Volgens gerecht, politie en media zou deze inval passen in de strijd tegen terreur.

Dicle: “In 1996 viel de Belgische politie onze lokalen ook al binnen. Toen was dat zogezegd ook in het kader van de strijd tegen de terreur en de PKK. Ze hebben toen nagenoeg al ons materiaal in beslag genomen en beschadigd. In het proces dat daarop volgde, werd de Koerdische zender volledig vrijgesproken“.

Ik bezocht zelf de lokalen van het toenmalige Med-TV en herinner me de enorme puinhoop en ravage die de rijkswacht aanrichtte in de studio’s.  Alles wat kapot kon worden gemaakt, was kapot. Tijdens het proces bleek bovendien dat de toenmalige rijkswacht zelfs getuigen had gemanipuleerd.

“In Duitsland werd onze zender verboden vanwege vermeende banden met terreurorganisaties. We hebben daartegen geprocedeerd en kregen volledig gelijk waardoor het verbod werd opgeheven. Hoe dikwijls gaan die beschuldigingen nog tegen ons worden gebruikt.”

Voor Dicle en de anderen is het zo klaar als een klontje dat de Belgische politie in opdracht van de Turkse staat werkt. Een andere medewerker getuigt enkele uren later dat in het politiekantoor Turkse vlaggen hingen.  De man was er nog steeds van ontdaan en wil me zijn naam niet zeggen.  “Schrijf maar gewoon dat ik M. ben. We zijn hier blijkbaar al even vogelvrij als in Turkije.”

In 2008 bracht Georges Timmerman in De Morgen het dossier-Ankara aan het licht. Het gaat over een geheim en bovendien illegaal samenwerkingsakkoord tussen de Belgische en de Turkse politie dat in de jaren negentig werd afgesloten. Of daar ook in staat dat er Turkse vlaggen in Brusselse politiekantoren moeten aanwezig zijn, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Turkse migranten door de toenmalige rijkswacht werden gescreend en dat de rijkswacht de resultaten van dat onderzoek doorstuurde naar de Turkse overheid.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!