Oef, tóch hulp nodig
Opinie, Chili -

Oef, tóch hulp nodig

Het heeft drie dagen geduurd! Maar Chili heeft nu toch buitenlandse hulp gevraagd! Zo luidde het in de media. Ben ik nu echt zo teergevoelig dat ik mij aan dat ene woordje, toch, in de verder uitstekende verslaggeving, zo erger?

woensdag 3 maart 2010 18:18
Spread the love

Tóch hulp nodig. En dat pas na drie dagen. Het nieuws moet een beetje dramatisch klinken? OK! Zóveel doden waren er trouwens ook weer niet gevallen. Amper 700 (tot dan toe). Enige dramatiek moest… Tja wat? Medeleven opwekken? Onze superioriteit bewijzen? Of gewoon onze clichés tegenover onze tegenvoeters bevestigen?

Waarom niet gewoon zeggen: Chili heeft buitenlandse hulp gevraagd? Nee: Chili heeft toch buitenlandse hulp gevraagd. Oef, drie dagen lang dachten we dat wij in het verlichte Westen misbaar waren. Maar gelukkig kunnen wij onze borst nat maken en zeggen dat onze overheid – de Vlaamse dan nog, want Vlaanderen heeft met Chili een samenwerkingsakkoord – tóch iets goeds kan doen en zijn B-fast team kan uitsturen. Of nee, het FL-ast team? Van Flanders Fast Team? Ik weet het niet.

Want – och gottekens – Chili? Dat is toch dat land dat zijn best doet om erbij te horen? Dat land dat – och gottekens – door Pinochet – we moeten niet flauw doen over de spaanders die vallen als er gehakt wordt – terug op de rails moest worden gezet na het – democratisch maar faliekant afgelopen – socialistische experiment van Allende? En waar ze nu proberen te doen alsof ze een gewoon Westers land zijn? Oef, gelukkig dus wel. Ze hebben gelukkig onze hulp toch nog nodig. Er zijn dus nog zekerheden.

Misschien heeft Chili in zijn rampenplannen voorzien dat het beter is eerst zelf een evaluatie te maken van de schade in plaats van zich bezig te houden met die hulpteams die holderdebolder het land binnen vallen. Misschien hebben ze ingecalculeerd dat het alleen na drie dagen zin heeft te beslissen of buitenlandse hulp zin heeft. Omdat ze dan beter weten waar die hulp ingezet kan worden. Zou dat kunnen? Maar nee! Het klinkt nu alsof de Chilenen hulp geweigerd hebben. Als er nog meer doden vallen is het hun eigen, domme schuld. Dan hadden ze toch maar vroeger hulp moeten vragen.

Ook de speculanten op de beurs smullen van dat soort besmuikt, clichématig nieuws. Alweer een mogelijkheid om een schip te kopen dat ergens met kopererts onderweg is om het daarna weer met een procentje winst te verkopen. Om nog maar te zwijgen met de aankopen – op termijn – van erts dat nog niet eens geleverd is. Allemaal goed voor een procentje winst omdat iedereen – dankzij de media – denkt dat de koperkoers zal stijgen en de waarde van de Chileense munt zal dalen. Dat een land als Chili misschien de schade in de kopermijnen en in de havens snel kan herstellen en de productie snel kan hernemen, weten de specialisten natuurlijk ook wel. Maar een speculatiewinstje met de tijdelijke winstschommelingen op de koers van het koper, dat kun je toch niet laten liggen? Toch niet wanneer de media je daarbij zo goed helpen.

Joost Loncin

Oud-commentaarschrijver Het Volk 

take down
the paywall
steun ons nu!