Nieuws, Wereld, Economie, Crisis, Financiële crisis, Economische crisis -

Groot risico op nog ergere economische crisis

Als we niet opletten, wacht ons een nieuwe economische crisis, erger dan de vorige. Dat is de niet mis te verstane waarschuwing uit een nagelnieuw rapport van het Amerikaanse Roosevelt Instituut.

woensdag 3 maart 2010 15:57
Spread the love

De Verenigde Staten zijn beland in een vicieuze cirkel. Banken lenen geld waarmee ze immense risico’s nemen om de hoogste dividenden en bonussen te kunnen betalen. Als het misloopt, betaalt de belastingbetaler.

De auteurs dringen erop aan dat de Amerikaanse regering met veel strengere regels voor de dag moet komen om de banken te beletten de economie om zeep te helpen zoals in 2008.

Als dat niet gebeurt, zijn de bancaire risico’s straks groter dan ooit. Zwaar probleem, aldus het rapport, is het gebrek aan daadkracht van de regering. Het zijn dezelfde mensen die de financiële zeepbel lieten ontploffen, die ons nu de oplossing zouden moeten bieden.

In 2008-2009 zaten we rakelings bij een grote depressie. De volgende keer riskeren we minder gelukkig te zijn, aldus de studie die heel expliciet op het gevaar van een mondiale economische ineenstorting wijst.

Tot de opstellers van het rapport behoren onder meer Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, Rob Johnson van de VN Commissie van Experts over Financiën en bankwaakhond Elizabeth Warren.

Ze pleiten ervoor dat de grootbanken veel meer liquide geld zouden aanhouden. Eén ervan, Frank Partnoy van de Universiteit van San Diego, noemt de balansen van de meeste Wall Street-banken zelfs ‘fictie’.

Ze willen dat de consumenten veel beter beschermd zijn tegen de gevaarlijke financiële producten waarin de bankiers zich hebben gespecialiseerd.

En vooral zou het Amerikaanse Congres strenge hervormingen moeten opdringen die een financiële catastrofe kunnen voorkomen.

take down
the paywall
steun ons nu!