“Om de opkomst van vakbonden tegen te gaan, voerde ons bedrijf in 1887 als één van de eerste ter wereld werknemersparticipatie in het kapitaal in.” Zo staat het fier op de bedrijfswebsite van Procter & Gamble, de grootste producent van consumentenproducten ter wereld. Bij het bedrijf achter Dash, Dreft, Gillette, Pampers en tal van andere bekende merken, lijkt die 19de eeuwse anti-vakbondsgeest nog altijd rond te waren.
Dat is toch de mening van de Algemene Centrale van het ABVV. Zij deelden dinsdag cuberdons (rode neuzen) uit aan de 920 werknemers van het bedrijf. “Om iedereen duidelijk te maken dat ze bij de neus worden genomen”, zegt Willy Van Den Broeck. “Want zonder vakbondsvertegenwoordigers heb je geen sociale vooruitgang in het bedrijf en wij hebben een sterk vermoeden dat onze delegees met één been buiten staan.”
Waaruit leiden jullie dat af?
“Zij hebben schriftelijke verwittigingen gekregen. Iedereen weet dat de volgende stap dan een ontslag is. Normaal kan dat niet want delegees zijn beschermd en kunnen niet zomaar ontslaan worden. Helaas trekken multinationals zich weinig aan van de Belgische sociale wetgeving.”
Waarover gaan die verwittigingen?
“Als vakbondsafgevaardigde moet je af en toe je werkpost verlaten om syndicaal werk te doen. Maar Procter & Gamble stuurt verwittigingen naar delegees die gewoon eens naar het toilet gaan. “Je gaat niet naar het toilet, je doet syndicaal werk”, zeggen ze dan.”
“Een tweede voorbeeld: eind vorig jaar ging Filip Claes, de HR-manager van Procter & Gamble, aan de universiteit van Antwerpen les geven over sociaal overleg. Wij zijn toen met enkele militanten naar de universiteit getrokken om de studenten uit te leggen dat er bij Procter & Gamble helemaal geen sociaal overleg is. Hoewel de delegees dat in hun vrije tijd hebben gedaan, hebben ze ook daar een verwittiging voor gekregen. Dat gaat toch een beetje te ver?”
Waarom doet Procter & Gamble dat?
“Dat is blijkbaar de bedrijfscultuur. Procter & Gamble is een Amerikaans bedrijf. Alles wordt individueel geregeld met de werknemers. P & C weigert collectieve afspraken te maken en onderhandelt dus niet met vakbondsafgevaardigden. Er is daardoor ook geen bedrijfscao.”
Hoe komt het dat er dan toch vakbondsvertegenwoordigers zijn?
“Om de vier jaar zijn er sociale verkiezingen en telkens wordt de groep werknemers die een normale sociale dialoog wil groter. Procter & Gamble moet zich aanpassen aan de Belgische regels. Mechelen ligt niet in Amerika, hé.”
Volgens andere vakbonden komt de actie op een slecht moment. Elk moment kan er een beslissing vallen of er meer volumes komen naar Mechelen.
“We wachten al twee jaar op een volumevermeerdering. Je kan niet blijven wachten. Als je pas in actie komt als de delegee ontslagen is, kom je te laat. Wij wilden deze keer een preventieve actie doen.”