Wilde herstructureringen binnenkort bestraft?
Nieuws, Economie, België, Carrefour, Overheidssteun -

Wilde herstructureringen binnenkort bestraft?

BRUSSEL -- Karel Van Eetvelt van Unizo reageerde maandagochtend furieus op uitlatingen van Waals minister van Werk André Antoine (CdH). Die had zondag op RTBF gezegd dat zijn partijgenoot Joëlle Milquet van plan is om fiscale maatregelen voor bedrijven te koppelen aan garanties op werk.

maandag 1 maart 2010 15:51
Spread the love

Alleen kwam de reactie van Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo, drie dagen te laat. Minister van Werk Joëlle Milquet had donderdag zelf al haar plannen aangekondigd in het parlement.

“Rond de terugvordering van overheidssteun is op mijn kabinet een werkgroep bezig met de voorbereiding van verschillende voorstellen voor het kernkabinet. Binnenkort zal ik deze voorstellen bekend maken”, zei Milquet.

Volgens Milquet is er ook een werkgroep die zich buigt over de problematiek van wilde herstructureringen. “We moeten er het idee van maatschappelijk verantwoord ondernemen verdedigen en bijkomende voorwaarden stellen om herstructureringen te voorkomen die al te vaak ingegeven zijn door sociale dumping”, aldus Milquet.

In een interview met de krant Le Soir ging ze zaterdag nog wat dieper in op die plannen. “Laten we de ondernemingen die werk creëren, valoriseren”, zei Milquet. Bedrijven die winst maken en die toch een ‘wilde herstructurering’ doorvoeren, wil Milquet responsabiliseren via fiscale weg of via sociale bijdragen. Van een verbod op herstructureringen wil ze niet weten. Ze verwijst de zaak ook door naar de sociale partners en het komend interprofessioneel akkoord.

129 miljoen euro steun

De herstructurering bij Carrefour plaatste de overheidssteun aan snoeiende bedrijven opnieuw op de agenda. De socialistische vakbond ABVV maakte vorige week bekend dat Carrefour in 2008 ruim 129 miljoen euro aan financiële steunmaatregelen kreeg.

“België is voor de Carrefourgroep blijkbaar interessant als het erom gaat fiscale engineeringstechnieken te kunnen toepassen, maar veel minder als het om jobs gaat. Via zijn coördinatiecentrum in ons land kon de groep rekenen op financiële steunmaatregelen voor een bedrag van 129.373.328 euro (in 2008)”, aldus het ABVV.

De vakbond eiste toen ook dat “overheidssteun afhankelijk gemaakt wordt van het behoud en het scheppen van werkgelegenheid”.

Krijgt de socialistische vakbond binnenkort zijn zin? Dat is onzeker. Het gaat slechts om voorstellen voor het kernkabinet. Federaal minister voor Middenstand Sabine Laruelle (MR) reageerde alvast zeer afwijzend op het voorstel.

Er is nog iets anders dat er op wijst dat de regering niet meteen van plan is om Carrefour veel stokken in de wielen te steken. Carrefour is de Belgische fiscus nog 84,6 miljoen euro verschuldigd. Het gaat om een fiscaal voordeel aan de interne bank van de warenhuisketen dat volgens de Europese Commissie neerkomt op illegale staatssteun.

Hoewel Carrefour in beroep ging bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, kan de Belgische fiscus die 84 miljoen euro meteen innen. Maar voorlopig laat de Belgische overheid Carrefour ongemoeid.

De Vlaamse regering heeft wel beslist om een toegezegde opleidingssteun van 530.000 euro te blokkeren.

take down
the paywall
steun ons nu!