Zijn kassiersters Carrefour te duur?
Nieuws, Economie, België -

Zijn kassiersters Carrefour te duur?

BRUSSEL -- De kassiersters van Carrefour zijn 29 % duurder dan die van concurrent Colruyt. Dat beweert althans Carrefour-baas Gérard Lavinay. Cijfers die DeWereldMorgen.be kon inkijken, spreken dat tegen.

zondag 28 februari 2010 18:26
Spread the love

De vakbonden bij Carrefour kunnen de realiteit toch niet ontkennen, schreef de krant De Tijd vrijdag. Die realiteit is volgens de directie van Carrefour en een pak andere commentatoren dat de werknemers van Carrefour veel duurder zijn dan de werknemers bij Delhaize en Colruyt. “Dat is helemaal waar”, zei ook voormalig minister Willy Claes, lid van de raad van bestuur van Carrefour.

Voor de oorzaak van dat verschil wordt verwezen naar het moment dat Carrefour het oude GB overnam. De werknemers van Carrefour kwamen toen in paritair comité 312 terecht. Dat is het paritair comité voor de grootwarenhuizen die ook kledij en electronica verkopen.

Concurrenten Delhaize, Colruyt en Aldi zitten als voedingssupermarkten in het paritair comité 202. In een paritair comité zitten vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden uit een bepaalde sector. Samen maken ze afspraken over loon- en arbeidsvoorwaarden.

Wie de naakte arbeidsvoorwaarden van PC 202 en PC 312 naast elkaar legt, ziet inderdaad een verschil. Werknemers verbonden aan PC 202 verdienen minder en moeten flexibeler zijn.

Maar de werknemers van Delhaize, Colruyt en co werken helemaal niet aan de naakte voorwaarden van PC 202. “Door de jaren heen zijn er akkoorden op bedrijfsniveau afgesloten die de arbeidsvoorwaarden serieus verbeterd hebben waardoor alle werknemers qua loon dicht in elkaars buurt zitten”, zeggen de vakbonden.

De cijfers

Laten we de cijfers er eens bij nemen die we in handen kregen. Een kassierster van 32 met vijf jaar anciënniteit verdient bij Carrefour 1705,48 euro bruto per maand, bij Super GB 1615,22 euro, bij Colruyt 1698,96 euro en bij Delhaize zelfs 1819,65 euro.

Nog wat cijfers: een 30-jarige aanvull(st)er met vijf jaar op de teller verdient bij Carrefour 1705,48 euro per maand. Bij Colruyt is dat 1698,93 euro en bij Delhaize 1766,29 euro. De cijfers dateren van 2008, maar zijn sindsdien niet zo heel veel geëvolueerd.

Geen commentaar

Bij Delhaize – die volgens deze cijfers nochtans de gulste werkgever is van de grootwarenhuizen – wil niemand reageren op de cijfers. Daar kregen we enkel te horen dat de cijfers “min of meer” kloppen.

Ook de vakbonden zijn karig met commentaar. De cijfers heten confidentieel te zijn. Er wordt niet graag mee uitgepakt, ook niet als één van de werkgevers zelf in de aanval trekt met andere cijfers.

Hoe komt Carrefour dan aan die cijfers? Carrefour beweert zelf de verhouding tussen de totale personeelskosten en het totale aantal gepresteerde uren vergeleken te hebben met de concurrenten. Als die cijfers van carrefour kloppen, kan dat wel andere oorzaken hebben dan te dure kassiersters. Is Carrefour een waterhoofd met teveel managers? Carrefour zit ook in een neerwaartse trend en kent daardoor weinig instroom van jonge – lees goedkopere – werknemers.

Carrefour wil de lonen van de werknemers “blokkeren tot wanneer de baremacurve van PC 202 is bereikt”. Carrefour is van plan ook een aantal vakantiedagen af te schaffen. “Zo krijgen ze personeel dat veel goedkoper zal zijn dan bij de concurrenten”, klinkt het bij de vakbonden.

take down
the paywall
steun ons nu!