Nieuws, België, Holebi, Leonard, Mechelen, Katholieke kerk -

Holebi-beweging voert actie bij aanstelling Leonard

De aanstelling van Léonard tot aartsbisschop lokte zaterdag protest uit van holebi's, transgenders en sympathisanten.

zaterdag 27 februari 2010 22:35
Spread the love

Zaterdag werd monseignieur Léonard officieel aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. In de Mechelse Sint-Romboutskathedraal werd een Pauselijke Bul voorgelezen. Paus Benedictus XVI gaf Léonard volgende wijze raad mee: “Als opvolger van de heilige Petrus dragen wij met grote omzichtigheid de zorg voor het welzijn van alle particuliere kerkgemeenschappen”. Hij had lovende woorden voor de aartsbisschop: “U bent begiftigd met alom erkende kwaliteiten van de geest en van het hart en beschikt over een ruime pastorale ervaring”.

Actievoerders buiten de kathedraal waren een andere mening toegedaan. Zo’n zestig holebi’s en sympathisanten protesteerden in de Mechelse binnenstad tegen de holebi-onvriendelijke uitspraken van de aartsbisschop.

De holebibeweging voelde zich zwaar gekwetst door een aantal uitlatingen van de aartsbisschop. Hij liet in het verleden onder meer verstaan dat hij homoseksualiteit als iets abnormaals beschouwt, als een ziekte zelfs.

De kleurrijke optocht door het centrum van Mechelen met regenboogvlaggen en hartvormige balonnen eindigde aan de kathedraal waar de manifestanten hun verontwaardiging lieten horen. De aartsbisschop kreeg een informatiepakket over homoseksualiteit.

De plechtigheid in de kathedraal werd bijgewoond door premier Leterme, ministers De Clerck, De Crem, Vlaams minister-president Kris Peeters en de Mechelse burgemeester Somers.

take down
the paywall
steun ons nu!