Nonkel Bob, vrolijke vriend voor altijd
Stampmedia, Nonkel Bob, Bob Davidse, Televisie -

Nonkel Bob, vrolijke vriend voor altijd

Familie, vrienden en sympathisanten namen op 25 februari afscheid van nonkel Bob, volksvriend in Vlaanderen en pionier van de Vlaamse kindertelevisie.

vrijdag 26 februari 2010 03:27
Spread the love

Hoewel de dienst pas begon om elf uur, stonden er om half tien al heel wat sympathisanten voor de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Wij spraken met enkelen onder hen om te weten wat Nonkel Bob betekende voor het Vlaamse volk.

Milleke, melleke, mol, karwitsel, karditsel, kardol

Nadine De Donder (45) was tot op het einde een goede vriendin van Bob Davidse. Ze leerden elkaar kennen op de toenmalige BRT. “Bob was een charmante, lieve en warme man. Je kon er altijd terecht met je problemen. Hij bleef altijd optimistisch, zelfs tot op het einde.”

De meeste sympathisanten kennen hem vooral van televisie en herinneren zich Nonkel Bob nog levendig. Ze vinden het spijtig dat de jongeren van nu Bob Davidse amper kennen. Guido Roofthoofd (54): “Ik heb alle programma’s op video gekocht en ik laat mijn kinderen daar naar kijken. Bob Davidse was een indrukwekkend figuur en een grote kindervriend. Dat zie ik ook opvoedkundig. Wie was er toen geen lid van de Melkbrigade? Kinderen van nu weten niet meer naar wat ze moeten kijken. Er is veel te veel op televisie. Ik laat mijn kinderen geen hele dag televisie kijken. Een gezelschapsspel spelen is ook belangrijk.”

Jeugdherinneringen

De overbuur van Bob Davidse, Erik Suy (55) heeft goede herinneringen aan de man. “Vroeger zat ik altijd een halfuur op voorhand voor de televisie. We keken naar het testbeeld en wachtten op nonkel Bob. Ik heb nog een verzamel-lp met liedjes van hem. Ik had een afspraak met nonkel Bob om de lp te signeren, maar die is nu niet door gegaan. Ik had het al vroeger moeten doen en daar heb ik nu spijt van.”

Carl Liekens (45) nodigde nonkel Bob uit voor de dertigste verjaardag van zijn vrouw. “Ik belde hem op en hij was superenthousiast. Hij was toen 79 en ik ben hem thuis gaan ophalen met de wagen. Hij heeft toen voor ons gezongen en een uur lang poppenkast gespeeld. Eigenlijk zou hij niet langskomen omdat zijn vrouw gevallen was. Hij stuurde een brief die pas na vele omwegen bij mij is terechtgekomen. Dat stukje papier koester ik nog altijd.”

Lena Thijssen (63): “De kinderen kennen alleen nog het liedje ‘Vrolijke vrienden’ van nonkel Bob maar ze weten niet wie de man is. Hij leerde de kinderen zingen, spelen, knutselen en gitaar spelen. Zo iemand krijgen de jongeren nooit meer te zien.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!