Jongeren krijgen inspraak in vernieuwing Scheldekaaien
Verslag, Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Inspraak, Scheldekaaien -

Jongeren krijgen inspraak in vernieuwing Scheldekaaien

Jongeren krijgen hun zeg over de vernieuwing van de Scheldekaaien. De stad Antwerpen legde tien jongeren op 18 februari het schetsontwerp van Sint-Andries en ‘t Zuid voor. Begin volgende week zijn er nog enkele participatiemomenten voorzien

vrijdag 26 februari 2010 04:15
Spread the love

Voor de jongeren in jeugdhuis Habbekrats hun mening konden verkondigen, werd het concept aan hen voorgesteld. De presentatie toonde hoe de nieuwe Scheldekaaien er over enkele jaren kunnen uitzien. Voor de aanwezige volwassenen duurde die presentatie een uur, maar de jongeren mochten al na een kwartier ideeën opperen aan de hand van de voorlopige plannen en enkele vooropgestelde vragen.

Het plan

Momenteel zijn de Scheldekaaien in een slechte staat. De stad loopt risico op overstromingen maar de vernieuwing van de kaaien moet daar verandering in brengen. Daarvoor wordt de dijk tot 2,25 meter opgehoogd, en komt er een vaste waterkering. Hiervoor werden al concrete plannen opgemaakt.

De dijk zal worden opgedeeld in verschillende stroken en doet twee heel verschillende omgevingen samenvloeien. Aan de stadskant komt er vooral veel groen; aan het water veel meer stenen. Het ontwerpteam PROAP – Wit Architecten probeerde in het ontwerp de oude materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken.

De waterkant wordt een grote open ruimte met kasseien die bij noodweer onder water kan staan. De vlakte kan ook gebruikt worden voor tijdelijke evenementen zoals een circus of een voetbalwedstrijd. Op de Scheldekaaien komt ook een fiets- en wandelboulevard. Bovendien komen er enkele grote graspartijen, ideaal om te zonnen of te spelen. Parkeerplaatsen gaan ondergronds, en een nieuwe tramlijn zal noord en zuid verbinden. In de Sint-Andrieswijk rijdt die tussen de auto’s, op ‘t Zuid in een aparte bedding.

Graffiti op de kaaien

De Antwerpse jongeren hebben alvast enkele ideeën om de ruimte nuttig te in te vullen. Wijkcoördinator Johan Van Eester noteerde hun bedenkingen. “Een graffitimuur zien de jongeren wel zitten. En voor de bejaarden willen ze graag een bloementuin. Ter hoogte van de Zuidersluis kunnen de mensen tot vlakbij het Scheldewater. De jongeren opperen om hier een klein strand te maken.” Een andere suggesties was een speeltuin voor kleinere kinderen. En in het cultuurgebouw aan de Zuidersluis zien ze zichzelf al naar een film kijken of op café zitten. Genoeg inspiratie dus om de Scheldekaaien te vullen.

Deze plannen zijn echter nog voorlopig. Op 28 maart krijgen de ontwerpers ze in handen. Als alles dan volgens plan verloopt, wordt in juni het voorontwerp van het eerste deelproject teruggekoppeld. Eind 2010 zou het definitief ontwerp voor Sint – Andries en ‘t Zuid klaar moeten zijn. Het wordt dan opnieuw aan de Antwerpenaren voorgesteld.

Op 1, 2 en 3 maart 2010 vinden er nog verschillende participatiemomenten plaats. Meer info over dit project vind je onder de rubriek Deelplan op www.onzekaaien.be

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx

take down
the paywall
steun ons nu!