‘Hierna komt het’: Een pleidooi om hier en nu te zijn
Cultuur, Stampmedia, Danstheater, Hasselt, Wilrijk -

‘Hierna komt het’: Een pleidooi om hier en nu te zijn

Op 16 februari ging de allereerste voorstelling van het gezelschap Lapzus in première in ccHasselt. ‘Hierna komt het’ is danstheater voor jongeren vanaf 11 jaar over hoe om te gaan met de dood in het leven.

woensdag 24 februari 2010 10:28
Spread the love

Elias zit opgesloten tussen vier muren. Een niemandsland tussen de aan- en afwezigheid van zijn zus Olivia, die op een carnavalsnacht beslist om uit het leven te stappen. Een zwaar thema voor jonge tieners, denkt u maar met deze voorstelling bewijzen jongeren dat ze hierover authentiek kunnen nadenken. Bij de eerste noten van the doors wordt het muisstil in de zaal. De eerlijkheid van de danspassen en de eenvoud van de woorden wordt door jong en oud gesmaakt.

Vechten en dansen met de dood

“Moet ge een echt griezelverhaal weten?” vraagt Elias. “Ge staat boven aan de trap en uw zus is levend. Ge staat beneden en uw zus is dood. En dan steken ze haar eerst in de diepvries en dan in een kist waar ze amper in past. En dan onder de grond helemaal alleen.”

Elias vertelt het verhaal aan Angélique. Plots was ze er, parmantig en kortgerokt. Angélique, de engel? Met haar cape en geïmproviseerde zeis danst ze de dood en wekt ze Elias uit zijn herinneringsdromen. Maar met haar stampende voeten duwt ze ook het leven terug binnen in het muurloze raamwerk dat Elias gevangen houdt in de wereld van zijn zus.

De dood is een vijand waar je niet tegen kan vechten. Of toch? Tortue, de schildpad, wordt 189 jaar. Een feestje zonder cadeau, want hoe doe je iemand nog plezier, die alles al gezien en meegemaakt heeft. Jim Morrison, op een poster aan de muur, kijkt naar het tafereel. Angélique vraagt zich plots af of een feestje leuker is wanneer het een uur duurt of een eeuwigheid. Verandert het perspectief van de eeuwigheid én de eindigheid de kijk op het leven? De kracht van eindige verhalen en het relativisme dat schuilt in grapjes over de dood creëren een plaats voor nieuwe emoties. Jongen en meisje ontmoeten elkaar.

Het verhaal achter het verhaal

De directe aanleiding voor deze voorstelling was het overlijden van de zus van de acteur die het personage Elias speelt, Filip Bilsen. Hij had tot dan toe twee voorstellingen gemaakt samen met zijn zus en Frauke Depreitere (Angélique). “Ze was een heel bijzonder, mooi, gek en slim mens. Ze liet op de meeste mensen die ze ontmoette een diepe indruk na”, aldus de jonge theatermakers.

Het gegeven is autobiografisch geïnspireerd maar de attributen in het verhaal niet. “Daarom was het voor ons niet raar of zwaar om over dit onderwerp te spelen. Het werd vrij snel fictie, in tegenstelling tot wat onze omgeving verwachtte”, zegt Bilsen. Dat deze voorstelling gemaakt is voor jongeren is een sterke troef. “Het dwong ons om op een frisse manier met het onderwerp om te gaan en om onszelf niet te serieus te nemen.”

Hierna komt het is een pleidooi om het leven hier en nu te beleven en om af en toe niks te moeten. Gewoon te zijn.”

De volgende vrije voorstelling vindt plaats op vrijdag 26 februari om 19u30 in CC De Kern – Wilrijk. Meer informatie: www.lapzus.com

© 2010 – StampMedia – Femmy Thewissen

take down
the paywall
steun ons nu!