Verslag, Samenleving, Google buzz, Privacy, Sociale netwerksites, Facebook, Twitter -

Google buzz en de gevaren van sociale netwerksites

Google Buzz, de sociale netwerkapplicatie van Google die de concurrentie moet aangaan met sites als Twitter en Facebook, kent stormachtige eerste weken. Kort nadat de applicatie werd aangepast na klachten over een mogelijke inbreuk op de privacy, kreeg de site vorige week opnieuw kritiek. Privacy en sociale netwerksites: het blijft een wankel evenwicht.

maandag 22 februari 2010 15:26
Spread the love

Het succesidee van Google bezorgt het internetbedrijf heel wat kopzorgen. Google combineerde zijn nieuwe sociale netwerkapplicatie Google Buzz met Gmail, zodat er voor gebruikers automatisch een vriendengroep wordt aangemaakt die gebaseerd is op hun emailcontacten. Op die manier wou Google onmiddellijk het soort ‘vriendennetwerk’ creëren dat Facebook en Twitter tot zo’n succes heeft gemaakt.Het hield echter geen rekening met de rechten op de privacy. Amerikaanse privacyorganisaties dienden klacht in omdat e-mailcontacten zonder toestemming openbaar werden gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat een sociale netwerksite dergelijke klachten te verwerken krijgt. Eerder werd ook Facebook al geconfronteerd met privacyproblemen. Gebruikers kregen eind vorig jaar de vraag hun privacy-instellingen opnieuw in te stellen, nadat Facebook de instellingen automatisch op het minimum stelde. Facebookstichter Mark Zuckerberg verdedigde zich door te stellen dat de sociale privacynormen zijn opgeschoven, en dat Facebook die trend gewoon probeert te volgen.
 

Virtuele zelfmoord

Ook mediatieke protestinitiatieven brengen het privacyvraagstuk steeds meer op de voorgrond.  Zo geeft ‘the web 2.0 Suicide machine’‘ gebruikers van sociale netwerksites sinds kort de mogelijkheid om hun profielen definitief en volledig te wissen. Facebook was hier alvast niet mee opgezet. Het liet zijn advocaten los op de zaak, en verbande een van de programmeurs van het initiatief van haar site.

De Nederlandse site pleaserobme.com, die vorige week werd gelanceerd, houdt op basis van twitterfeeds bij of iemand al dan niet thuis is. De makers ervan benadrukten dat het niet hun bedoeling was om de inbraakstatistieken omhoog te helpen, maar willen de gebruikers enkel wijzen op de gevaren van hun surfgedrag.

Ook de Belgische commissie voor de bescherming  van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) is bezig met het probleem. Op hun vorige maand gelanceerde website ikbeslis.be waarschuwt de privacywaakhond zowel kinderen als ouders voor de gevaren van sociale netwerksites. “Samen met onze Europese collega’s pleiten we voor een ‘privacy by default’. Dit wil zeggen dat wanneer er kan gekozen worden voor meerdere niveaus van privacybescherming, de basisoptie de meest beschermende moet zijn. Dit is alleszins niet het geval voor Facebook of Netlog.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!