Zuid-Afrikaanse school wint water uit mist
Nieuws, Wereld, Afrika, Drinkwater, Limpopo -

Zuid-Afrikaanse school wint water uit mist

LIMPOPO — Het duurt even voordat duidelijk wordt waar het zes meter hoge net voor bedoeld is: het opvangen van water. Het water van de basisschool in Tshiavha wordt gewonnen uit de mist die rijkelijk aanwezig is in dit bergachtige gebied in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika.

donderdag 11 november 2010 14:54
Spread the love

De mistnetten van de school vangen dagelijks 2500 liter water op, meer dan genoeg voor alle schoolkinderen om te drinken.

De constructie bestaat uit drie palen van zes meter hoog, die negen meter uit elkaar zijn geplaatst. Tussen de palen zijn horizontale, metalen kabels gespannen met daarover een dubbel schaduwdoek. Onder het doek is een goot aangebracht waarin het water wordt afgevoerd naar een opslagtank.

Voordat het mistnet werd geïnstalleerd, haalden dorpsbewoners hun drinkwater uit poelen die gevoed werden door stroompjes en die vaak gedeeld werden met dieren.  “We wisten niet dat we water uit de mist konden halen. Het is een verbazingwekkende ervaring dat we dat water nu kunnen drinken”, zegt schoolhoofd Samson Malumedzha.

Minder ziekte

Het schone mistwater heeft ervoor gezorgd dat het aantal ziekten onder de schoolkinderen snel afnam. Ook de schooltuin wordt nu besproeid met het water.

Meer dan een derde van de 4200 scholen in de provincie Limpopo kampt met gebrek aan schoon water. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van zo’n 54.000 kinderen, stelt de Universiteit van Pretoria in een studie. De universiteit onderzocht welke plaatsen geschikt zijn voor het winnen van water uit mist. De voorwaarden zijn de regelmatige aanwezigheid van mist die veel water bevat en voldoende wind om het vocht door het doek te blazen.

De bewoners van Tshiavha van zijn zo enthousiast over het project dat ze graag een tweede net willen, zodat ze meer water kunnen opvangen. De Zuid-Afrikaanse regering heeft beloofd initiatieven elders in de regio te ondersteunen.

take down
the paywall
steun ons nu!