Opinie - Kilian Vandenhirtz en Laura Schuyesmans,

Jong Groen over opvangcrisis: ‘Wij geven kabinet tot kerstdag de tijd voor een structurele oplossing’

Al een hele tijd kijken wij met lede ogen naar het onmenselijk beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor. Dat de staatssecretaris de politieke wil en moed niet heeft om, zeker bij deze vriestemperaturen, met een oplossing te komen, getuigt van een gebrek aan menselijkheid en is een verderzetting van een rechts beleid tegenover asielzoekers.

dinsdag 20 december 2022 13:49
Spread the love

 

Het is voor ons onbegrijpelijk dat de staatssecretaris weigert om een structurele oplossing te creëren voor de mensen die op straat slapen. Tijdens de zomer van 2021 zagen we ook al een andere crisis in het asiel- en migratiebeleid toen een 400-tal mensen zonder papieren in hongerstaking gingen. Sindsdien is er te weinig veranderd voor ons.

Verschillende partijen riepen al op om actie te ondernemen. Groen deed dat enkele dagen geleden nog maar eens, via de oproep van Nadia Naji in De Morgen. We weten ook dat Groen en Ecolo binnen de regering strijden voor een warm asiel- en migratiebeleid. Toch zien we helaas dat de staatssecretaris nog steeds weigert hun voorstellen, zoals noodopvang in hotels, te aanvaarden.

Deze crisis is niet nieuw. De regering wist dat er te weinig opvangmogelijkheden zouden zijn.

De menselijkheid is zoek, mensenrechten worden geschonden. Hoe lang knijpen politici hier nog een oogje voor dicht? Deze crisis is niet nieuw. De regering wist dat er te weinig opvangmogelijkheden zouden zijn. Toch werd er te laat begonnen aan de zoektocht naar extra opvangplekken en het uitwerken van een spreidingsplan voor de opvang over heel België.

In de plaats daarvan heeft het kabinet gefocust op rechtse maatregelen, zoals woonstbetredingen om te zoeken naar mensen die uitgeprocedeerd zijn en onderzochten ze of ze leeftijdstesten konden invoeren om te bepalen wie voorrang heeft in de beperkte opvangcapaciteiten.

Wij eisen bed, bad en brood voor iedereen. Dit zijn mensenrechten en hierover willen we niet onderhandelen.

Wij eisen bed, bad en brood voor iedereen. Dit zijn mensenrechten en hierover willen we niet onderhandelen. In deze situatie is voor Jong Groen de positie van mevrouw De Moor als staatssecretaris van Asiel en Migratie onhoudbaar. Het rechtse beleid dat op dit moment door haar gevoerd wordt, past niet bij een regering met zoveel progressieve partijen.

Deze mensenrechtenschendingen kunnen niet langer getolereerd worden. Er moet politieke verantwoordelijkheid worden genomen voor de situatie waar dit land vandaag in zit. De menselijkheid is zoek, er kan geen rechts beleid worden gevoerd in onze naam.

We geven dit kabinet nog tot kerstdag de tijd om tot een structurele oplossing te komen. Voor een partij als CD&V, die nog steeds vasthoudt aan de ‘C’ en haar christelijke waarden, kan het immers niet symbolischer zijn om tegen dan een einde te maken aan deze onmenselijke situatie.

 

Kilian Vandenhirtz en Laura Schuyesmans, covoorzitters Jong Groen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!