Platform 21/3

Zondag staan drie Antwerpse pleinen op tegen racisme

Op zondag 21 maart, Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, zullen in Antwerpen op drie pleinen 100 Antwerpenaren symbolisch opstaan tegen racisme. Ze sluiten daarmee aan bij al zeker twaalf andere steden waar Platform 21/3 zich uitspreekt tegen toenemende discriminatie, juist tijdens deze pandemie.

dinsdag 16 maart 2021 19:50
Spread the love

 

Een nationale actie op de Dag tegen Racisme is een jaarlijkse traditie sinds 2018. In dat jaar hebben meer dan 150 kleinere en grotere middenveldorganisaties uit heel België zich verenigd in Platform 21/3, rond zes gedeelde eisen inzake dekolonisering, praktijktesten, de hoofddoek, vluchtelingenopvang, de vreemdelingenwet en etnische profilering bij de politie. Op 21 maart komen ze telkens samen naar buiten.

Anders dan vorige jaren is dit keer niet gekozen voor een nationale betoging in Brussel, noch voor een louter virtuele actie zoals in 2020. Wel voor gecontroleerde fysieke manifestaties in alvast dertien steden: naast Antwerpen ook Oostende, Ieper, Brugge, Gent, Brussel, Leuven, Herentals, Halle, Genk, Luik, Namen en Charleroi. Nog andere steden zullen deze week volgen. Overal zal op 21 maart tegelijkertijd worden opgestaan tegen racisme.

In Antwerpen gebeurt dat op drie pleinen. Binnen de geldende maatregelen voor openluchtmanifestaties zullen telkens op 100 stoelen op anderhalve meter evenveel Antwerpenaren stilstaan bij discriminatie en dan samen opstaan tegen racisme. De acties worden ingeleid met spoken word van artiesten als Anissa Boujdaini en Hind Eljadid, en muzikaal afgesloten door Junior Akwety, Jaouad Alloul en Rapha Kuabe Atekaze.

Om extra toeloop te vermijden, worden de acties niet publiek aangekondigd, maar zijn ze georganiseerd via inschrijving en in nauw overleg met de lokale politie. Wel kan elke sympathiserende Antwerpenaar op een stoel voor eigen deur tegelijk mee opstaan tegen racisme. Voor deze ‘drempelactie’ brengt Radio Centraal een speciaal radioprogramma in lijn met de verschillende pleinen.

‘Ook in Antwerpen blijven we veel redenen zien om ons zondag te laten zien en horen’, aldus medeorganisator Sarah El Massaoudi. ‘Politiegeweld op de Dageraadplaats, gore racistische praat in WhatsApp-groepen van Antwerpse agenten, vrouwen met een hoofddoek die niet welkom zijn bij voedselbedelingen in Borgerhout, een stedelijke bevraging waaruit blijkt dat jongeren met migratieachtergrond dubbel zo vaak identiteitscontroles moeten ondergaan: structureel racisme zit ook in onze stad nog steeds in alle hoeken en kieren, ook in de gezondheidszorg, in het onderwijs, op de werkvloer en de woonmarkt. Ook nationaal stijgt het aantal meldingen van discriminatie, hate-speech en racistische misdrijven alarmerend.’

Corona heeft daar volgens El Massaoudi weinig aan veranderd, wel integendeel: ‘Uitgerekend in deze moeilijke tijden worden mensen van kleur, mensen met migratieroots en nieuwkomers alsmaar meer uitgesloten en gecriminaliseerd en buitenproportioneel hard getroffen door de pandemie. Terwijl het, vaak, net zij zijn die in de meest precaire werkomstandigheden de samenleving draaiende houden.’

‘Niet alleen hier, maar in de hele wereld zal zondag gemanifesteerd worden’, vult Sarah Scheepers van Platform 21/3 aan. ‘Overal neemt het geweld tegen mensen op de vlucht en mensen met migratieroots dramatische proporties aan. Dat blijft door alle coronanieuws onder de radar, maar juist deze mensen worden vandaag rechteloos en monddood gemaakt. Zelfs burgers en organisaties die voor hen opkomen, worden systematisch aangevallen, gestigmatiseerd, verdacht gemaakt en zelfs ontmanteld. Racisme verdeelt en verwoest levens. Daarom is het nu meer dan ooit nodig om op straat onze stem te laten horen en op te staan voor gelijke rechten. Solidariteit is ons krachtigste wapen.’

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!