De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zal nieuwe Israëlische regering vrede brengen?
Verkiezingen, Palestina, Israël, Fos, Fos-socialistische solidariteit -

Zal nieuwe Israëlische regering vrede brengen?

vrijdag 1 februari 2013 14:51
Spread the love

Netanyahu start aan derde ambtstermijn als premier van Israël

Op dinsdag 22 januari 2013 werden vervroegde parlementsverkiezingen gehouden in Israël. Israël telt 5,5 miljoen stemgerechtigden. De opkomst bedroeg 66 procent. De partij van Benjamin Netanyahu kwam als winnaar uit de bus, maar verloor toch heel wat zetels ten opzichte van de vorige legislatuur. De vraag is nu hoe de nieuwe regeringscoalitie er uit zal zien en wat hun houding ten opzichte van de vredesonderhandelingen met Palestina zal zijn.

De alliantie Likoed-Jisrael Beeténoe behaalde 31 zetels van de 120 zetels. Dat zijn 11 zetels minder dan voorgaande legislatuur. In zijn overwinningstoespraak op woensdag haalde Netanyahu uit naar Iran. Hij zei dat het voorkomen van een nucleair bewapend Iran de belangrijkste uitdaging is van de nieuwe regering die hij wil vormen. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij ook de bouw van nederzettingen op Palestijns grondgebied verder te zetten. Netanyahu’s partij verloor heel wat zetels en zal daarom naar eigen zeggen een zo breed mogelijke coalitie trachten te vormen. Liberman van de alliantiepartij Jisrael Beetenoe liet weten dat ze zullen streven naar nationale eenheid.

De partij Yesh Atid behaalde als nieuwkomer maar liefst 19 zetels in het parlement. Onder leiding van Yair Lapid kon deze partij de stemmen van de middenklasse en seculiere kiezers binnenhalen. Lapid beweerde dat hij niet in een coalitie zal stappen als de belofte voor vrede met de Palestijnen ontbreekt. De Arbeiderspartij met Shelly Yachimovich aan kop won 17 zetels, maar liet reeds weten niet in een coalitie te willen treden met Netanyahu. De linkse partij Meretz, die zich steeds profileert als de partij van de Vrede, heeft drie zetels gewonnen, wat haar totaal aantal zetels op zes brengt.

Aan de extreemrechtse zijde van het politieke spectrum slaagde de partij Habayit Hayehudi oftewel The Jewish Home erin 12 zetels te winnen. Deze partij eist de annexatie van de Westelijke Jordaanoever en weigert de tweestatenoplossing als oplossing voor het conflict te overwegen.

De Palestijnen zijn niet erg optimistisch over de toekomst van Israël en Palestina. Velen onder hen vrezen dat de toekomstige regering onder leiding van Netanyahu zich niet constructief zal opstellen bij vredesonderhandelingen. De kwestie van illegale Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden blijft een pijnpunt. Na het stopzetten van de laatste vredesgesprekken versnelde Netanyahu de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De recente aanval op Gaza waarbij honderden mensen stierven, wordt beschouwd als een verkiezingsstunt van Netanyahu. Vlak na de beslissing om vervroegd verkiezingen te houden werd Gaza gebombardeerd.

01 februari 2013
Auteur: Ali Selvi

take down
the paywall
steun ons nu!