De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zal de Brexit van het Verenigd Koninkrijk een emigratieland maken?

Zal de Brexit van het Verenigd Koninkrijk een emigratieland maken?

zaterdag 25 juni 2016 10:14
Spread the love

Zal de exit van het Verenigd Koninkrijk te vergelijken zijn met de kiesoverwinning van de NSDAP in 1933 in Duitsland? Aan de reacties van het ‘gewone volk’ te horen en het extreem rechts discours met een amalgaam van leugens en xenofobie zou men er beginnen aan denken. Een belangrijk verschil is dat de economisch/financiële krachten zich in 1933 openlijk achter de NSDAP en Hitler geschaard hebben. Zien wat de economische en financiële centra in het Verenigd Koninkrijk zullen doen.

Of zal het Verenigd Koninkrijk desintegreren en (eindelijk) de opstand van jongeren gaan kennen (was er een mei 68 in Londen bv) die eventueel een revolutionair perspectief kan openen als ze zich weet te verbinden met de ‘arbeidende klasse’ voorzover deze zich kan onttrekken aan de fascistische demagogie waarin ze nu gevangen zit.

Of zoals een Blogger in het VK enige tijd terug stelde: ‘This is the last ‘fuck you’ from the baby boomers. They took the secure corporate and government jobs with the guaranteed pay rises and final salary pension schemes and benefitted from property they bought cheap and sold dear. They burnt the bridges behind them by colluding with the dismantling of the very things that had brought them prosperity. Their last act will be to burn the economy before they die.’

En nog dit. De generatiewisseling, dwz de vervanging van de huidige 50-64 jarigen door de aankomende generatie 10-24 jarigen de komen 15 jaar op de Britse arbeidsmarkt, heeft van alle Europese landen de meest beperkte impact, zie http://www.npdata.be/BuG/274-demografieken/ voor de impact generatiewisseling alle landen van de wereld. In Duitsland is deze het grootst omdat in Duitsland een dubbele babyboom geweest is na de oorlog, deze van de nog aanwezig Duitsers en van de 12 miljoen ontheemden die naar Duitsland terug zijn moeten keren. Deze ontheemden zelf zorgen nu al voor een verhoogd sterftecijfers maar hun kinderen van de oorlog zitten in de babyboom.

Groot Brittannië daarentegen heeft maar een beperkte babyboom gekend, omdat zij niet bezet geweest zijn en de procreatie er z’n gewone gang gegaan heeft. Daarom is er minder druk om de komende decennia immigratie om economische redenen een plaats te geven, dwz het is gemakkelijker om hierrond xenofoob te zijn. Voor de jongeren is het perspectief op tewerkstelling dus meer problematisch dan op het vasteland, en de Brexit zal deze situatie doen accelereren en tot een opstand/en of immigratie van de jongeren leiden.

Conclusie, migratie naar Engeland zal vergemakkelijken omdat de andere Europese landen hun controle op Engelandvaarders meer en meer zullen laten varen. De Engelse jongeren zullen massaal migreren omdat hun tewerkstellingskansen sowieso al lager waren dan deze van andere landen en omdat Europa behoefte heeft aan deze, ook in het VK gevormde arbeidskrachten de komende decennia.

Waarom eens niet, naast al het economische, politiek en financiële geduid ook eens een onderbouwde demografisch perspectief openen op deze en gene evoluties, ondermeer de Brexit en de vraag “Zal de Brexit van het Verenigd Koninkrijk een emigratieland maken?”

Jan Hertogen, socioloog

take down
the paywall
steun ons nu!