De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

zagen aan de tak

zagen aan de tak

woensdag 20 januari 2016 15:43
Spread the love

Ik ben voorstander van ttip en isds.

Het maakt voor mij glashelder dat de multinationals weten dat ze dinosaurussen zijn en stervende. Nog eenmaal mogen ze grommen en vuurspuwen en met hun staart slaan, maar het zijn de laatste stuiptrekkingen. 

Het feit dat ze dit soort knevelovereenkomsten nodig hebb en om hun bestaan nog een beetje te rekken is bewijs genoeg. Laten we hen steunen in hun doodsreutel en voor de overeenkomsten zijn.

Dan kunnen ze de vakbonden nog iets makkelijker buitenspel zetten. Nog iets makkelijker de nationale regeringen “makkelijker” milieu wetgeving laten maken. Bovendien kunnen ze de salariskosten verlagen. En door de werkers minder te betalen en door mensen te ontslaan. Daarmee verliest de staat belasting inkomsten en moet ook nog eens van dat mindere inkomen werkloosheidsuitkeringen betalen. Dat dwingt de overheid tot bezuinigingen en dus op onderwijs en gezondheidszorg. (op het militaire apparaat kan niet dan kunnen de wapenfabrieken niet meer draaien) De bezuinigingen op gezondheidszorg betekend minder omzet voor Philips medische apperatuur en dat bedrijf krijgt het dan heel moeiliijk. Er zullen -helaas- (let op de klant bij de uitspraak van dat woord) ontslagen moeten vallen. 

Op deze manier helpen die grote multinationals elkaar naar de verdommenis. En dat noemen ze dan “gezonde bedrijgfsvoering”. Laten we hen helpen met dit proces. Weest voor deze verdragen en laten we de democratie uithollen.

OF

gaan we ons te weer stellen? Gaan we deze bedrijven uitleggen dat het niet de bedoeling is dat alleen maar voor hun winst al het andere moet wijken?

We zijn allemaal consument en daarmee klant van die multinationale bedrijven. Zou het een idee zijn om ons daarvan bewust te worden en dan op zoek te gaan naar manieren om de macht die we nu overhevelen naar die bedrijven terug gaan halen door niet meeer “consument” te zijn. 

Hoe stoppen we om consument te zijn? Willen we dat? Zien we alternatieven?

Voor dat ik daarover iets wil zeggen, graag nadenken over die vragen. Een tip, we gaan weer op zoek naar samen. Want als consument zijn we geindividualiseerd.

Groet Léo uit Portugal

take down
the paywall
steun ons nu!