“Zaak tegen Chevron is totaal corrupt”
Nieuws, Wereld, Economie, Chevron -

“Zaak tegen Chevron is totaal corrupt”

De veroordeling van Chevron door een Ecuadoraanse rechtbank is "corrupt, niet legitiem, niet toepasbaar, het resultaat van fraude." Dat zegt James Craig, Chevron-woordvoerder in Latijns-Amerika, in een gesprek met IPS. De Amerikaanse multinational werd vorige maand in Ecuador veroordeeld tot een recordschadevergoeding van 9,5 miljard dollar voor milieuvervuiling in het Amazonegebied.

dinsdag 8 maart 2011 11:36
Spread the love

In de zaak, die al in 1993 begon en wel eens het milieuproces van de eeuw wordt genoemd, werd Chevron midden februari veroordeeld tot het betalen van 9,5 miljard dollar (7 miljard euro) voor de vervuiling die haar filiaal Texaco heeft veroorzaakt bij de oliewinning in het Ecuadoraanse Amazonegebied. De zaak tegen de Amerikaanse multinational werd aangespannen door een groep van inheemse slachtoffers.

In de provincies Sucumbíos en Orellana, in het noordoosten van het land, pompte Texaco gedurende 26 jaar olie op, van 1964 tot 1990. Bij de boringen zijn miljarden liters giftige afvalstoffen in de rivieren geloosd, zeiden de aanklagers. Dat zou hebben geleid tot de mislukking van oogsten, het sterven van vee en de stijging van het aantal kankerpatiënten in de regio.

Quito, Den Haag en New York

Chevron vecht op verschillende fronten terug. Het vroeg rechter Nicolás Zambrano om verduidelijking bij het vonnis, het bereidt een beroepsprocedure voor in Ecuador, het gaat in de aanval tegen de Ecuadoraanse staat via het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, en het beschuldigt de eisers en hun advocaten via een rechtbank in New York ervan een frauduleuze zaak te hebben opgezet.

Volgens woordvoerder James Craig hield de rechter geen rekening met alle elementen, baseerde die zijn vonnis op het onderzoek van de eisers en negeerde hij het rapport van onafhankelijk expert Richard Cabrera. “Het proces is totaal gecorrumpeerd”, besluit Craig.

Texaco

Craig wijst erop dat Texaco na zijn vertrek in 1990 een overeenkomst sloot met Ecuador om bepaalde exploitatiezones te herstellen. Volgens het contract uit 1995 zou Texaco een derde van die werkzaamheden voor zijn rekening nemen en de Ecuadoraanse staat de overige twee derden. In 1998 werd een slotakte ondertekend, die het bedrijf van alle verdere verantwoordelijkheid of verplichtingen ontsloeg. “Als er nog milieuproblemen zijn, dan is de Ecuadoraanse staat de enige verantwoordelijke”, zegt Craig.

Maar het akkoord uit 1998 ontslaat Texaco niet van zijn verplichtingen ten aanzien van derden. En aangezien het om een conflict tussen private partijen gaat, kan het hof in Den Haag zich niet over deze zaak uitspreken, zei de procureur in het proces.

Toch wel, zegt Craig. “We hebben voldoende bewijzen om aan te tonen dat de regering en de politiek de zaak hebben beïnvloed. Niet alleen waren er talrijke uitspraken van president Correa tegen Chevron, we beschikken ook over een persbericht waarin de regering niet alleen zegt dat ze de eisers steunt maar ook dat ze bewijzen wil verzamelen om hen te helpen.”
Video-opnames

Craig zegt dat Chevron ook over video-opnames beschikt van ontmoetingen tussen Alexis Mera, juridisch secretaris van de regering, en advocaten van de eisers en activist Luis Yanza. Daarop werd besproken hoe ze het akkoord van 1998 ongeldig konden laten verklaren, aldus Craig.

De opnames werden gemaakt door de Amerikaanse cineast Joe Berlinger, die een documentaire maakte over de zaak, Crude (2009). Via een Amerikaanse rechtbank vroeg Chevron ook alle niet gebruikte beelden op.

De rechtszaak die Chevron nu in New York heeft aangespannen, is gericht tegen de Ecuadoraanse advocaat Pablo Fajardo, activist Luis Yanza, de Amerikaanse advocaat Steven Donziger, “en anderen die hebben meegedaan met de fraude, samenspanden met de rechters, justitie onder druk hebben gezet en op de tussenkomst van de regering hebben aangestuurd.” Chevron beschuldigt hen van fraude en samenzwering met misdadig opzet en de bedoeling af te persen.

take down
the paywall
steun ons nu!