grote banner in het midden van de Wetstraat met mensen errond
Foto: Febe Visart
Reportage -

Youth for Climate doorbreekt stilte: “Het moet nu”

Na een stil coronajaar laat Youth for Climate opnieuw van zich horen. Vrijdag 19 maart kwamen de klimaatspijbelaars samen in de Wetstraat in Brussel, net als jongeren in 700 andere steden ter wereld, om politici duidelijk te maken dat naast de coronacrisis ook de klimaatcrisis dringende actie vereist.

maandag 22 maart 2021 18:27
Spread the love

 

Van 13u tot 15u was het gezellig druk in de Wetstraat. 100 jongeren, die zich vooraf hadden geregistreerd, staken er hun protestborden overtuigd in de lucht.

groepje met protestborden

Foto: Febe Visart

In het midden van de straat lag een grote banner, waarop iedereen zijn eigen klimaatboodschap kon verven, met als kern: “Another world is possible”. “Wij geloven daar echt in”, verklaren Bo en Barbara.

jongen en meisje verven op de banner

Foto: Febe Visart

change is now geverfd op banner

Foto: Febe Visart

Ook Kai gelooft in duurzame transitie: “We moeten veranderen op politiek en individueel niveau. Ik denk dat het mogelijk is als we nu starten met het verminderen van onze uitstoot, als we minder met de auto gaan rijden, als we overschakelen naar een deeleconomie, enzovoort.”

Koppel met bordje "tipping points are the worst"

Bo en Barbara: “Tipping points are the worst.” Foto: Febe Visart

Noodgeval

De namiddag werd opgevuld met speeches, slam poetry en livemuziek. Hoewel de sfeer er goed inzat, waren de jongeren er in de eerste plaats “omdat de klimaatcrisis een noodgeval is en omdat onze overheid die niet serieus neemt”, vertelt Kérian.

jongen en meisje met protestborden

Links: Kérian. Foto: Febe Visart

“We vragen al een jaar om actie te ondernemen. De wetenschap is heel duidelijk, maar er gebeurt niets. Vandaag zijn we hier om te zeggen: het moet NU, niet binnen 10 jaar”, benadrukt Alex.

meisje met protestbord "witches protect the earth"

Alex: “Het moet nu.” Foto: Febe Visart

Twee crisissen tegelijk

Maar waarom nu, in het midden van een pandemie, met cijfers die de verkeerde kant opgaan?

“We dachten dat de coronacrisis de nodige push zou geven richting concrete oplossingen”, gaat Alex verder. “Maar hij is al een jaar aan de gang en de prioriteiten zijn nog steeds niet veranderd.”

jongeren dansen op afstand van elkaar

Foto: Febe Visart

Ook Kérian is bezorgd: “Zelfs al zitten we nu met de coronacrisis, dan nog mogen we alles errond niet vergeten.”

Anuna De Wever wil dat politici de klimaatcrisis met dezelfde urgentie behandelen als de coronacrisis: “De coronacrisis is voor ons echt een duidelijke metafoor van hoe we met de klimaatcrisis moeten omgaan.”

Anuna De Wever aan het dansen met een vriendin

Links: Anuna De Wever. Foto: Febe Visart

Ze was tevreden met de actie, die achteraf volop werd gedeeld op sociale media onder de hashtag #NoMoreEmptyPromises. “Ik ben heel hoopvol dat we na corona opnieuw allemaal op straat gaan staan. We verwachten jullie daar, want onze politici moeten de druk blijven voelen.”

jongeren op een rijtje, jongen verkleed als draak

Foto: Febe Visart

grote banner met veel mensen errond

Foto: Febe Visart

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!