Bron: Pixabay
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek -

WHO: Klimaatactie bespaart veel geld in gezondheidszorg

De klimaatdoelstellingen van Parijs halen levert de volksgezondheid twee keer zoveel op dan wat het zou kosten. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd op de klimaattop in Polen.

donderdag 6 december 2018 20:20
Spread the love

De WHO presenteerde op de klimaattop een nieuw rapport dat de gevolgen van de klimaatactie voor de gezondheidszorg in kaart brengt. Daaruit blijkt dat alleen al de betere luchtkwaliteit de strijd tegen de klimaatverandering de moeite waard maakt.

Parijs als gezondheidsverdrag

Als de wereld de doelstellingen van Parijs haalt, spaart de verminderde luchtvervuiling zo’n 7 miljoen overlijdens per jaar uit en nog eens 5.110 miljard dollar aan kosten voor gezondheidszorg. Daardoor betaalt de strijd tegen de klimaatverandering zichzelf dus ruim terug. In de vijftien landen die de meeste broeikasgassen uitstoten is het verschil nog groter: de gezondheidsimpact van luchtvervuiling bedraagt er meer dan 4 procent van het bbp. Dat terwijl de inspanningen om de doelstellingen van Parijs te halen amper 1 procent van het bbp kosten.

“Het klimaatakkoord van Parijs heeft het potentieel om het meest krachtige gezondheidsverdrag van deze eeuw te worden”, zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. “De bewijzen zijn duidelijk: de klimaatverandering heeft nu al een ernstige impact op mensenlevens en de gezondheid. Het bedreigt dat wat allemaal nodig hebben voor een goede gezondheid: schone lucht, veilig drinkwater, gezond voedsel en onderdak – en het zal decennia aan ontwikkelingen op het vlak van gezondheidszorg ondermijnen. We kunnen niet langer wachten om iets te doen.”

De WHO wijst er op dat de activiteiten die het klimaat verzieken ook de volksgezondheid schaden, met name het verbranden van fossiele brandstoffen.

Opportuniteit

“De echte kosten van de klimaatverandering worden nu al gevoeld in onze longen en onze ziekenhuizen”, zegt Maria Neira, WHO-directeur voor Volksgezondheid en Milieu. “De gezondheidskosten van vervuilende energie zijn nu zo hoog dat de transitie naar duurzame energie, transport en voedselsystemen zichzelf effectief terugbetaalt. Als we rekening houden met de volksgezondheid, is de strijd tegen de klimaatverandering geen kostenpost, maar een opportuniteit.”

Uit het rapport blijkt dat de voordelen verder gaan dan enkel luchtvervuiling: zo kunnen actievere transportmethoden zoals fietsen ook de fysieke activiteit verhogen en zo ziektes als diabetes, kanker en hartaandoeningen helpen vermijden.

De WHO roept regeringen op om voordelen voor de gezondheidszorg mee te rekenen in hun kosten-batenanalyse in de strijd tegen de klimaatverandering. Via CO2-belasting en energiesubsidies kunnen ze hun uitstoot aan banden leggen en de luchtvervuiling verminderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!