Verslag, Nieuws, Europa, Samenleving, België, Immigratie, Spaanse revolutie, Spaanse volksmars, Bankencrisis, economie, Werkloos -

Werkloze Spanjaarden vluchten naar België

Werkloze Spanjaarden vluchten naar België
donderdag 1 maart 2012 17:44

De crisis in Spanje heeft de arbeidsmarkt zwaar getroffen. Meer dan de helft van de Spanjaarden jonger dan 25 zit zonder werk. Er is geen verschil tussen opleidingsniveaus. Maar vooral de hoogopgeleide baanzoekers gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden in het buitenland. Volgens Francisco Aranda, vice-president van de CEOE (Comisión de Diálogo Social) hebben sinds 2008 meer dan 300.000 jongeren Spanje verlaten.

Laura studeerde rechten in Barcelona. Na een stage van twee maanden werd ze vorig jaar bedankt voor haar diensten omdat het bedrijf door de crisis haar onkosten niet meer kon betalen. Irene en Daniel studeerden respectievelijk architectuur en telecommunicatie. Ook zij raakten niet aan een baan in Spanje.

Sinds 2008 hebben de architecten in Spanje het moeilijk want de bouw is volledig stil gevallen. Uit een studie van de vakbond van de architecten blijkt dat vorig jaar 4.000 architecten Spanje verlieten. Voor ingenieurs ziet de situatie er niet rooskleuriger uit zucht Daniel: “In Spanje is er weinig werk voor ingenieurs, alleen voor laag opgeleide jongeren”.

De grenzen binnen de Europese Unie zijn verdwenen. Spaanse ingenieurs, architecten, en andere hoog opgeleide jongeren zoeken naar kansen die Spanje hen niet kan bieden. De rellen in Valencia, de thuisstad van Irene, laten hen echter niet onverschillig: “De mensen zijn moe, ze zijn het beu, dan is het normaal dat ze rebelleren”.

take down
the paywall
steun ons nu!