De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wereld verlost van runderpest
Afrika, Dierenartsen Zonder Grenzen, Vee, FAO, Zuid-Soedan, Runderpest, OIE -

Wereld verlost van runderpest

vrijdag 24 juni 2011 13:50
Spread the love

Op 28 juni verklaart de internationale gemeenschap de wereld vrij van runderpest. Dit zal gebeuren tijdens de 37ste bijeenkomst van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), die samen met de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE) een officiële verklaring zal afleggen. Na decennia van hongersnoden, kunnen Afrikaanse veeboeren opgelucht adem halen. Dierenartsen Zonder Grenzen hielp de dierziekte voorgoed uit Zuid-Soedan bannen.

De wereld voerde eeuwenlang strijd tegen de runderpest. De dodelijke ziekte waaide over van Azië naar Europa en vervolgens naar het Afrikaanse continent. Ze vormde een bedreiging voor de dierengezondheid, het levensonderhoud van veehoudersfamilies en de economische ontwikkeling van vele landen.

Dankzij een wereldwijde campagne waarbij organisaties en overheden op lokaal, nationaal, regionaal en internationaal niveau nauw met elkaar samenwerkten, kon runderpest eindelijk van de aardbol verdreven worden. Zo is het de eerste dierziekte die door menselijke inspanningen uitgeroeid kon worden – en de tweede virusziekte, na de uitroeiing van de pokken 30 jaar geleden.

Runderpest richtte veel ravage aan bij koeien, buffels en bepaalde wilde dieren. Bij besmetting kregen de dieren koorts, diarree, vochtverlies uit ogen, neus en mond, gevolgd door uitdroging en uiteindelijk de dood. 80 tot 100% van de besmette dieren stierf binnen de 10 dagen. “De veehouders hadden veel schrik voor de runderpest. Runderpest was voor de dieren wat cholera voor de mensen is”, getuigt Rizig Elisama Loma, dierenarts aan het hoofd van het veeteeltopleidingscentrum in Marial Lou, Zuid-Soedan.

Hoewel runderpest niet van dier op mens overgaat, heeft het het leven van vele mensen eeuwenlang beïnvloed. In Europa kwam de ziekte nog tot het begin van de vorige eeuw voor, in Afrika werd ze tien jaar geleden voor het laatst gezien. De runderpest is verantwoordelijk voor hongersnoden met een hoog dodental in Oost-Afrika, waar 80% van de bevolking van de veeteelt leeft. Zij zijn afhankelijk van hun koeien voor voedsel, inkomsten en trekkracht op het veld.

Rol van Dierenartsen Zonder Grenzen in Zuid-Soedan
Dierenartsen Zonder Grenzen heeft meegeholpen aan de wereldwijde uitroeiing van runderpest, door in Zuid-Soedan de laatste broeihaarden van deze ziekte te bestrijden. Soedan was één van de laatste landen waar het virus nog circuleerde. Door massale vaccinatie- en bewustmakingscampagnes en de opleiding van veeboeren tot dierenverzorgers slaagde de Belgische ngo erin om het virus te elimineren. Dankzij een warmtestabiel vaccin, dat 30 dagen bewaard kon worden zonder koeling, konden de lokale dierenverzorgers lange afstanden afleggen om in het door oorlog geteisterde Soedan moeilijk bereikbare gemeenschappen te bezoeken en hun dieren te vaccineren. De dierenverzorgers waren essentieel voor het onder controle krijgen van de runderpest; ze onderzochten verdachte ziektegevallen in de rondtrekkende kuddes en konden zo nieuwe uitbraken vermijden. De OIE verklaarde Soedan in 2005 vrij van runderpest, nadat jarenlange controles geen nieuwe gevallen hadden blootgelegd.

take down
the paywall
steun ons nu!