De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

WEG MET FRANKRIJK!  Het Afghanistan van Macron 2

WEG MET FRANKRIJK!  Het Afghanistan van Macron 2

zaterdag 23 januari 2021 00:12
Spread the love

In de Malinese hoofdstad Bamako kwam woensdag een menigte betogers naar de Boulevard de l’indépendance om te protesteren tegen de aanwezigheid van Franse troepen in hun land. De betoging was door de gouverneur verboden met het argument dat ze door de covidepidemie niet kon worden toegestaan. De manifestanten stoorden zich niet aan het verbod en het kwam tot schermutselingen met de politie, die traangas inzette om de betoging uiteen te drijven. Die verspreidde zich in de zijstraten. De betogers hanteerden slogans als ‘A bas la France’ en ‘France dégage!’, of wat krachtiger: ‘Mort à la France et alliés!’

 

De betoging had plaats op 20 januari, een symbolische datum. Op 20 januari 1961 vroeg de eerste president van de republiek Mali, Modibo Keita, de terugtrekking van het Franse koloniale leger uit zijn land. Maar sinds begin 2013 is er weer een Frans leger in het land, van zo’n 5100 manschappen. Zogenaamd op verzoek van Mali, maar de Malinese president had alleen maar om luchtsteun tegen de rebellen gevraagd, niet om een bezettingsmacht met een grondleger.

 

Na de militaire staatsgreep van 18 augustus 2020 werd er een Conseil national de transition aangesteld, die Mali terug moet leiden naar een gewone civiele samenleving. Maar de militairen die aan de macht zijn, behouden een sterke greep op deze instelling. En het leger is tegen de terugtrekking van de Franse troepen.

 

Opmerkelijk is dat een of meer van de leidende figuren van de recente betoging tot de Conseil national behoren. Zo Adama Diarra van de beweging   Yerewolo (Rechtop boven op de wallen), die genoemd wordt als de drijvende kracht achter de demonstratie. Hij kreeg kritiek van de voorzitter van de Conseil national, maar die deed hij af als charlatanerie en hij voegde eraan toe dat geen enkele imperialist de strijd van zijn beweging zou kunnen stoppen.

 

De betoging was niet in alle opzichten anti-Frans. Naast de pan-Afrikaanse activist Kémi Séba waren ook twee vertegenwoordigers van de Gele Hesjes in Frankrijk uitgenodigd.

 

Ondertussen broedt de Franse president Macron op een herziening van het Franse engagement in Afrika. Dat is duur en weinig rendabel, dus zou een vermindering van de Franse troepen en het doorgeven van taken aan andere instanties een uitweg kunnen zijn.

 

 

Wie iets anders wil lezen dan de berichtgeving die op Agence France Presse gebaseerd is, kan hier terecht:

http://bamakonews.net/2021/01/20-janvier-la-marche-anti-francaise-annulee/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!