Weer een aardbeving bij Fukushima

Weer een aardbeving bij Fukushima

Fukushima werd vandaag weer opgeschrikt door een aardbeving voor de kust bij Namie. Een kleine vier uur geleden vond er een beving plaats op een diepte van 20 kilometer. Op de Schaal van Richter werd een magnitude van 5.1 gemeten, geen kleintje dus.

vrijdag 19 februari 2016 16:56
Spread the love



Schade van de aardbeving 11 maart 2011 bij Fukushima

Waarom staat een dergelijke aardbeving niet breed uitgemeten in de grote dagbladen? Is men bang dat er internationaal paniek zal uitbreken omdat er mogelijk weer een atoom ramp aan zit te komen?

In Japan zijn aardbevingen eigenlijk heel gewoon. De mensen zijn er niet alleen aan gewend, het leven speelt zich vaak af met een oog op de volgende aardbeving. Waarom zijn de wanden van een klassieke Japanse woning gemaakt van papier en niet van hout of een nog sterker materiaal? Juist omdat er bij een aardbeving weinig of geen schade zal zijn. Als de palen die het dak overeind houden blijven staan kan men het huis met een paar rollen nieuw papier weer bewoonbaar maken.

Namie heeft: (1.5 of hoger op de schaal van Richter) 1 aardbeving gehad, vandaag, 1 aardbeving in de afgelopen 7 dagen, 8 aardbevingen in de afgelopen maand en wel 72 aardbevingen in het afgelopen jaar.

De kranten in Japan zelf zullen dus niet zo gauw een aardbeving melden. Ook deze werd gemeld door de United States Geological Survey, de Geologische Dienst van de Verenigde Staten. Maar we maken ons natuurlijk wel zorgen, vooral door de geschiedenis van de streek rond Fukushima en de ramp die zich daar heeft afgespeeld.

Die geschiedenis

Voor de noordkust van het Japanse eiland Honshu deed zich op 11 maart 2011 een aardbeving voor met een magnitude van 9,0 op de momentmagnitudeschaal, voor de kust van de prefectuur Miyagi op circa 370 km ten noordoosten van de Japanse hoofdstad Tokio en circa 130 km ten oosten van de stad Sendai.

De momentmagnitudeschaal werd geïntroduceerd in 1979 door de seismologen Thomas C. Hanks en Hiroo Kanamori, beiden werkzaam aan de Harvard-universiteit. Hun schaal was bedoeld om de tekortkomingen van de schaal van Richter te verhelpen, maar toch consequent te blijven. Hun schaal is gebaseerd op de fysieke omvang van een aardbeving, met name het seismisch moment (M_0). Bij gemiddelde aardbevingen geeft de schaal dezelfde waarden aan als de schaal van Richter maar heeft geen maximumwaarde. De schaal is daarom bruikbaar voor zwaardere aardbevingen. Voor kleine bevingen wordt nog steeds de schaal van Richter gebruikt.

De gevolgen van die aardbeving en de daarop volgende tsunami zijn misschien nog niet helemaal te overzien. Er werd ruim 400 km² land overspoeld. Miljoenen huishoudens hadden als gevolg van de ramp geen stromend water of elektriciteit. De tsunami bereikte een hoogte van iets meer dan tien meter bij de kernenergiecentrale Fukushima I, met een aantal ongelukken op de kerncentrale als gevolg.
De beving bij Sendai was de zwaarst gemeten in de geschiedenis van Japan en de zwaarste in de regio in honderdveertig jaar. Ook behoort zij tot de vijf krachtigste aardbevingen ooit gemeten. De verwoestende zeebeving heeft volgens enkele wetenschappers grote landmassa’s verschoven. Het Japanse hoofdeiland zou zo bijna 2,4 meter opgeschoven zijn naar het oosten. De aardas verschoof 10 centimeter door de beving.

Krijgt deze beving ook een dergelijk staartje?

De kracht van de aardbeving van vandaag is een stuk minder dan die van 11 maart 2011. Mocht er dus sprake zijn van een tsunami, een vloedgolf veroorzaakt door seismische activiteiten, dan zal die een stuk lager en minder krachtig zijn dan de tien tot vijftien meter die toen gemeten werden.

De kerncentrale bij Fukushima wordt dus niet nog eens bedreigd. Maar de schrik is ons allemaal toen wel om het hart geslagen. Bij de ramp in 2011 zijn er 24525 mensen omgekomen, met nog eens 7227 gewonden. Ook dat aantal zal veel lager uitvallen, er zijn tot nog toe geen meldingen van slachtoffers.

Bron: Wikipedia, wikimedia commons, USGS

take down
the paywall
steun ons nu!