De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wapenfeiten

Wapenfeiten

donderdag 17 maart 2011 02:29
Spread the love

Walid Raad is een Libanees kunstenaar en als leider van the Atlas Group probeert hij de recente geschiedenis van Libanon te documenteren; de burgeroorlog in Libanon (1975-1990). Deze oorlog is een vervelende open wonde waar niet veel mensen over willen spreken. Artiesten in Beirut zijn het engagement sinds de jaren ’90 aangegaan en vechten met hun werk tegen het geheugenverlies waar de hele Libanese maatschappij aan lijdt.  Hij is natuurlijk een artiest, geen historicus, dus ‘documenteren’ kan je wel met een korrel zout nemen. Om een aantal zaken te kunnen zeggen vindt hij soms eigen materiaal uit. Zo zijn er journalisten die achter vliegende motoren lopen en geschiedkundigen die naar de paardenrennen gaan kijken (kijk maar in de notitieboekjes van doktor Fakhouri). Een ander document is de catalogus Let’s be honest the weather helped, waarover hij dit schreef:

Like many around me in Beirut in the early 1980’, I collected bullets and shrapnel. (…) I kept detailed notes of where I found every bullet by photographing the sites of my findings, and by placing colored dots over the bullet holes in my black and white photographs. [elke kleur komt overeen met het land van herkomst van de kogel] (…) It took me 25 years to realize that my notebooks had all along catalogued the 23 countries that had armed of sold ammunitions to the various militias and armies fighting the Lebanese wars, including the U.S., U.K., Saudi Arabia, Israel, France, Switzerland, and China.

Hiermee stuurt hij voor alle duidelijkheid niet aan op het typische “une guerre pour les autres” argument van Ghassan Tueni, een argument dat veel Libanezen graag in de mond nemen om dan ook meteen te kunnen zwijgen over de rol van de Libanezen zelf in de oorlog. De Libanezen vochten deze oorlog immers enkel uit om de belangen van anderen te verdedigen, zo gaat het argument.

Wat Walid Raad waarschijnlijk probeert te visualiseren is de aanwezigheid van al deze 23 landen in een oorlog waar ze niets te zoeken hadden. Kogels die niet dienden om mensenlevens te redden of om de goeie te laten winnen.

Nu, Robert Fisk schreef onlangs dat de Amerikanen aan de Saudi’s hebben gevraagd om de rebellen in Libië van wapens te voorzien (7 maart/The Independent). Het is een manier om direkte inmenging in de oorlog te vermijden maar ik wil niet weten welke kleur hun kogels krijgen.

En België? Ah België.

Voor mensen die meer te weten willen komen over Beirut: vrijdag 18 en zaterdag 19 maart iedereen naar de Hallen van Schaarbeek.

voor meer info over het werk van Walid Raad: ga naar deze site. U bevindt zich dan in het digital archief van the Atlas Group. Veel plezier.

take down
the paywall
steun ons nu!