Bron: Pixabay
Opinie -

Waarom je niet alles moet geloven wat je in de krant leest over China

Zevenentwintig virusexperten spreken in 'The Lancet' hun steun uit aan hun Chinese collega's. Ze weerleggen de in onze media druk besproken complottheorie dat het coronavirus ontsnapt zou zijn uit een labo in Wuhan. "Complottheorieën”, schrijven ze, “doen niets anders dan angst, geruchten en vooroordelen verspreiden die onze wereldwijde samenwerking in de strijd tegen het virus in gevaar brengen." Een gigantisch belangrijk artikel. Hieronder leg ik uit waarom.

donderdag 23 april 2020 09:58
Spread the love

 

“BEWEZEN”, kopt Flair, “de meest trouwe partners hebben vaak dit sterrenbeeld.” Wie zich laat vangen en doorklikt leest dan dat uit een anti-wetenschappelijk ‘onderzoek’ van datingsite Victoria Milan blijkt dat Boogschutters de meest trouwe partners zijn. Volstrekte onzin natuurlijk. Maar zo is Flair alweer verzekerd van een heleboel kliks, zonder veel te moeten investeren in personeelskosten. En de datingsite, die heeft gratis reclame. Win-win.

Van betere seks tot 5G

Jammer genoeg is dit licht onnozele voorbeeld eerder de regel dan de uitzondering. Dat toonde ook het legendarische tv-programma Basta aan. Met een eenvoudig mailtje van het onbestaande onderzoeksbureau ‘Data Driven’ slaagden ze erin om zogenaamde kwaliteitskranten artikels te doen publiceren zoals ‘Open Vld’ers hebben meer en betere seks’ of ‘niet Belgen, maar Vlamingen dapperste aller Galliërs’. Een laptop en een groepje deugnieten, meer was niet nodig om honderdduizenden mensen te bereiken met totale onzin. Beeld je eens in tot wat grote bedrijven en machtige politici geholpen door de marketingindustrie in staat zijn.

Dan krijg je dus overal video’s van verdorde bomen naast een lantaarnpaal die zouden moeten bewijzen dat 5G levensgevaarlijk is. En dat net op het moment dat het Chinese telecombedrijf Huawei de technologische race lijkt te gaan winnen. Dan krijg je een niet aflatende stroom van op niets gebaseerde beschuldigingen van antisemitisme tegen linkse politici zoals Jeremy Corbyn. En dan krijg je dus racistische complottheorieën over hoe China verantwoordelijk zou zijn voor de huidige pandemie. Dit soort van fake news wordt meestal ontwikkeld in extreemrechtse kringen. Maar voor je het weet verovert het haar plaats in het mainstream debat.

Psychologische oorlogsvoering

Daarvoor worden de grote middelen ingezet. De technieken die gebruikt werden voor onder andere de verkiezingscampagne van Donald Trump komen letterlijk voort uit door het leger gesponsord onderzoek naar psychologische oorlogsvoering. De Netflix-documentaire ‘The Great Hack’ toont helder hoe men er zo in slaagde mensen mee te zuigen in een alternatieve realiteit waarin het verschil tussen informatie en fake news steeds meer vervaagt. Het is oorlog. En we zijn allemaal doelwit.

Wees dus niet verbaasd “hoe dom sommige mensen kunnen zijn.” Wees verontwaardigd over hoe bepaalde krachten uit het establishment zonder scrupules aan psychologische oorlogsvoering doen tegen de bevolking. Hooggeplaatste mediafiguren die zeggen dat dit nu eenmaal is wat de mensen willen lezen, lijken een beetje op ouders die hun kinderen elke avond met een zak snoep voor tv zetten. Om wanneer die kinderen daar verslaafd aan raken te besluiten dat ze nu eenmaal geen groenten lusten.

Het voordeel van de waarheid 

Maar er is hoop. In Nederland werd een anti-vaccincongres uitgesteld wegens corona, wellicht totdat er een vaccin is. Iets dat doet denken aan die show van een helderziende die was afgelast, wegens onvoorziene omstandigheden. Het voordeel van de waarheid is dat ook wie er niet in gelooft er uiteindelijk wel rekening mee moet houden. In zekere zin is de corona-crisis voor het establishment ook een confrontatie met de realiteit. Zo blijkt vandaag dat het niet de investeerders en aandeelhouders, maar de verpleegsters, vuilnismannen en ander werkvolk zijn die deze samenleving doen draaien, bijvoorbeeld.

Laten we die confrontatie met de realiteit gebruiken om een samenleving dichterbij te brengen waar we ook van die realiteit vertrekken om onze samenleving op te bouwen. Een samenleving die vertrekt van de noden van verpleegsters en vuilnismannen. Een samenleving waar de noodzaak wegvalt om mensen te bombarderen met totale onzin. Een samenleving waar het artikel uit ‘the Lancet’ gewoon op de voorpagina van elke krant zou komen te staan. Want het is een mythe dat ‘de mensen’ dat niet kunnen begrijpen. Het is ons huidig samenlevingsmodel dat te irrationeel is om op een deftige manier correcte informatie te verspreiden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!