De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waarom fascinatie voor fait divers “Beer bijt man op jacht in de Bergen” meer dan terecht blijkt. Instinct.

zondag 21 november 2021 11:05
Spread the love

In de Pyreneeën is een zeventigjarige man (bij het jagen op gemzen?) op een volwassen Bruine Beer gestoten. Die ging in de aanval en kon de man zeer dicht naderen, deze werd zwaargewond, de beer beet in zijn been. Alvorens de heer helemaal werd afgemaakt, (taai en volhardend als ervaren jagers zijn?), heeft hij de beer kunnen doodschieten.

Het is een straf verhaal, maar het valt op dat het momenteel vanuit het buitenland ook op Belgische nationaal-regionale radiozenders terecht komt. Zelf zijn wij al met grote aandacht gebogen over de jager en de jacht op wilde dieren in de buitenbaan sinds 1992, toen wij iets extra zochten na zestien jaar intens lijstjes aanleggen met waargenomen vogelsoorten. Vandaag is die passie voor Jager en Jacht iets dat de algemene aandacht van het grote publiek vindt. Wellicht omdat er wolven zijn toegevoegd aan onze nationale en West-Europese fauna. Wellicht omdat de jacht niet is “uitgedoofd”, die trotse, zelfzekere voorspelling die ik persoonlijk hoorde maken in de jaren negentig uit de mond van menige natuurbeheerder of vogelliefhebber; nu er integendeel steeds meer vragen komen van burgemeesters om de burgers te bevrijden van de overlast van everzwijnen, steenmarters en vossen. Misschien, dat is mijn favoriete these, komt de Jacht en de jager ook juist opnieuw in de belangstelling omdat zij enkele van de diepste zieleroerselen van de mens, de Homo sapiens, zichtbaar maakt en inspiratie tot denken, emoties voeden en beter handelen biedt.

Momenteel mag ik zeggen dat ik heb meegewerkt als expert aan een van de meest geslaagde romans die ooit zijn geschreven over de jager en de jacht, Trofee van onze romanschrijfster Gaia Schoeters. Het boek bereikt intussen ook vele lezers die andere talen lezen. Ik vond het verhaal persoonlijk beter dan het wereldbekende “Green Hills of Africa” van de onsterfelijke Hemingway.

Momenteel ben ik een ander boek aan het degusteren, en ik verzeker u, het is voedzame kost. Het is een meesterwerk van een bijna bovenmenselijke schrijver, een werk dat dit volgens mij eeuwige en onuitroeibaar-boeiende thema behandelt op een onvoorstelbaar diepzinnige manier. Het is geschreven door een heuse Amerikaanse indiaan, die als kind al mee uit jagen werd genomen (op het Witstaarthert), zoals vier generaties (of beter, wellicht oneindig veel generaties) voor hem. Zijn (overgroot)ouders waren chiefs van de betreffende stammen. Deze volbloed roodhuid en jager heeft pit  en het vermogen te reflecteren in zijn genen en persoon: hij werd hoogleraar in taalwetenschap, in literatuur. Het werk heet “Goat Mountain” en is in twintig talen vertaald. De man heet David Vann. De verantwoordelijke van de groep op sociale media “Leuven Leest” wist mij te melden dat hij groot ontzag heeft voor Vann als schrijver en dat de Amerikaan al een paar keer te gast is geweest in Leuven.

In Goat Mountain (2013) gebeurt, neem het van mij aan, de diepste analyse die je kunt wensen over de jagende mens en wat hem drijft. De schrijver brengt korte hoofdstukken, die vooral bestaan uit beschrijvingen van de jacht en van een vreselijk soort “ongeval” dat heeft plaatsgevonden, een “fout” van de jonge hoofdpersoon. Maar daarnaast krijgt de lezer iets heel sterks aangeboden: Vann legt de link met de oudste en meest invloedrijke woorden, teksten, zinnen van onze beschavingskring.

Ik lees op pagina 140 dit:

 “The bible has nothing to do with God. The Bible is an account of our waking up, an atavistically dreamed recovery of how we first learned shame in the garden and first considered ourselves different from animals, and Cain was the first to discover that part of us will never wake up. Part of us will act according to instinct, and that will never change. And one of our first instincts is to kill. The Ten Commandments is a list of our instincts that will never leave us.”

 

Bij zoveel hout snijdende, originele, dappere visie op een terrein waar duizenden geleerden actief in uiteenlopende disciplines als de ethologie, de theologie, de filosofie, de antropologie, de geschiedenis, de genetica, de psychologie, de psychiatrie, de sociologie… in al hun versnippering van beeldvorming eeuwenlang zijn om heen geslopen en gedrenteld, doe ik nederig de hoed af, en houd ik op met schrijven voor de dag.

 

Bij de illustratie

Citaat uit “The Edge”, een dialoog tussen Charles Moore en de Canadese resort uitbater:

“Why is the rabbit unafraid?

“Because he is smarter than the Panter.”

 

Goat Mountain, David Vann

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!