De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waargebeurd verhaal op de grens tussen Venezuela en Colombia

Waargebeurd verhaal op de grens tussen Venezuela en Colombia

vrijdag 25 oktober 2019 17:58
Spread the love

Op 11 september dit jaar doken plots onthutsende foto’s op, die meteen de hele wereld rond gingen. Een glunderende Juan Guaidó stond er broederlijk samen met kopstukken van de moorddadige Colombiaanse paramilitaire drugsbende ‘Los Rastrojos’ op Colombiaans grondgebied. De Venezolaan Juan Guaidó riep zichzelf uit als interim-president tegen de officiële president Nicolás Maduro. Bovendien organiseerde hij een parallel Congres van volksvertegenwoordigers van de oppositie tegen en naast het officieel Congres van de regering. Daar hij zowat de halve wereld rondtrok om politieke steun te verkrijgen voor zijn zaak verbood het Hoog Gerechtshof hem in januari het grondgebied zonder toelating te verlaten. Guaidó vertegenwoordigt ontegensprekelijk de financiële elites van Venezuela, terwijl de regering van Nicolás Maduro zoekt naar een ‘Socialisme van de 21ste eeuw,’ zoals zijn voorganger president Hugo Chávez het formuleerde.

In het geheim naar een concert.

Op 22 februari greep een concert plaats in Colombia. Dat evenement ‘Live Aid Venezuela’ werd georganiseerd door de multimiljonair Richard Branson in Cúcuta aan de grens tussen beide landen. Branson zet zich voluit achter Guaidó. Hij streefde ernaar honderd miljoen dollar op te halen voor ‘humanitaire hulp’ in Venezuela. Achteraf fulmineerde Roger Waters, de voormalige zanger-bassist van supergroep Pink Floyd tegen Branson. ‘Willen we er een nieuw Irak van maken?’ En achteraf bleek ook dat Guaidó in eigen persoon op dat concert aanwezig was. Aangezien hij het land officieel niet uit kon, bleek dat hij hulp ging zoeken bij de meest verderfelijke organisaties die ginder operationeel zijn.

Het was de Colombiaan Wilfredo Cañizares, socioloog en directeur van de ‘Stichting Progresar in het noorden van Santander,’ die de kat de bel aan bond. Hijzelf is sinds 20 jaar bezig met onderzoek rond de dynamiek van Colombiaanse gewapende groepen aan de grens. De stichting beschermt onder meer een 650 families van Puerto Santander die verdwenen familieleden betreuren. Velen van die slachtoffers werden vermoord omdat ze het riskeerden zich zonder toelating van de paramilitaire drugsbende op het terrein te begeven. Hij bracht twee foto’s naar buiten. Daarop is Guaidó te zien met twee kopstukken van de paramilitaire drugsbende ‘Los Rastrojos.’ Het gaat over Alberto Lobo Quintero, alias ‘Brother’ die de financiële verantwoordelijke van de bende is. En Jhon Jairo Durán Contreras alias ‘El Costeño’ of nog ‘El Menor.’ deze is op de foto te zien met een tatoeage. Hij is de nummer twee van de bende. Samen met nog twee andere leden van de bende hielpen ze Guaidó de grens over.

De ‘Stoppels’

Wie zijn die ‘Rastrojos,’ mannen van de stoppelvelden? Sinds 2012 domineren zij de grensstreek Puerto Santander. Wilfredo Cañizares legde tijdens enkele interviews de ‘modus operandi’ van de bende bloot. Hij zei aan Telma Luzzani in een interview voor Sputnik Mundo dat de Stichting Progresar reeds in 2012 die paramilitaire groep aanklaagde voor 150 moorden.

‘Dit jaar hebben we onze Colombiaanse regering op de hoogte gebracht dat de groep een huis had waar mensen in stukken gehakt werden in de gemeente Puerto Santander en de lijken in de rivier La Grita de grens over in Venezuela gegooid werden. De commandanten van ‘Los Rastrojos’ opereren met goedkeuring van sectoren van de Colombiaanse veiligheidsdiensten,’ besloot hij. Ook Gustavo Petro, nog burgemeester van Bogota geweest en nu senator, informeerde over een huis in Puerto Santander waar mensen in stukken gesneden werden.

Zijn de foto’s fake?

Uiteraard logende Guaidó het hele verhaal. Foto’s? Hij heeft geen idee wie die personen zijn die samen met hem zouden te zien zijn.

In Venezuela leven enkele miljoenen Colombianen die in de loop der jaren uit hun land gevlucht zijn voor het geweld. Juan Carlos Tanus is voorzitter van de ‘Vereniging van Colombianen in Venezuela.’ Volgens hem was het onmogelijk dat Juan Guaidó de grens kon oversteken naar Puerto Santander zonder toelating en bescherming van ‘Los Rastrojos’ in samenwerking met de Colombiaanse regering. Dat de regering van Iván Duque niet erg happig is om huis te houden aan de grens blijkt uit cijfers van Juan Carlos Tanus.

‘De Colombiaanse regering kan rekenen op 12 miljard dollar uit allerhande smokkelpraktijken, benzine, cement en drugshandel.’

Deze vaststelling contrasteert met de operationele paraatheid van de Venezolaanse autoriteiten. Die slaagden er dit jaar nog in om verschillende kopstukken van ‘Los Rastrojos’ die Venezuela waren binnengedrongen aan te houden, waaronder iemand met schuilnaam ‘El Negro.’

De procureur-generaal van Venezuela Tarek William Saab verklaarde dat de politie van het Colombiaanse grondgebied Cúcuta bevestigde dat ‘de personen op de foto’s wel degelijk leiders van de misdadige bendes zijn.’ Het Colombiaanse radio en tv-station Noticias Uno deed een onderzoek bij middel van foto’s, video’s en getuigen omtrent de grensovergang van Guaidó. De foto met de kopstukken van de bende zou genomen zijn in Guaramito. Vandaar werd Guaidó in een wagen vervoerd naar de brug Aguaclara in het noorden van Santander op 7 kilometers van Guaramito. Daar werd hij verwelkomd door Juan Felipe Corzo, een lid van het gemeentebestuur van Cúcuta en door een escorte van president Iván Duque. Vandaar ging de tocht naar een voetbalveld in Aguaclara waar hij met een presidentiële helikopter naar het concert gevlogen werd. Ten slotte wist de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Néstor Reverol te melden dat er nog twee foto’s van  Guaidó opdoken, nu in het gezelschap van alias ‘Nandito’ en alias ‘Vaquita.’

Medeplichtigheid van de Colombiaanse regering

Wilfredo Cañizares meldde op Twitter dat verschillende personen uit de zone klacht indienden omdat ze verplicht werden zich op te sluiten in hun huizen ‘tot de chef van het Venezolaans Parlement’ opgehaald werd door functionarissen van het gemeentebestuur van Cúcuta.

‘Wat Guaidó ook mag beweren, uiteindelijk is het de Colombiaanse president Iván Duque en zijn minister van buitenlandse zaken Carlos Holmes Trujillo die met uitleg voor de dag moeten komen,’ vindt Cañizares. Want het zijn zij die de hele operatie coördineerden. President Iván Duque noemde Guaidó een ‘held.’ Dit is niet te verwonderen als men voor ogen houdt dat de politieke mentor en partijgenoot van Duque niemand minder dan Alvaro Uribe Vélez is. Deze man die nog president van de republiek was, staat bekend als oprichter van paramilitaire groepen. En hij heeft nauwe banden met de VS om een staatsgreep en desnoods een oorlog tegen Venezuela te ontketenen.

‘De Colombiaanse overheid heeft altijd de andere kant opgekeken wat betreft de aanklachten over talrijke moorden. De laatste drie jaar komen we aan 500 moorden op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers. Aan de grenzen van ons land met Venezuela opereren twaalf groepen waarvan negen paramilitaire benden. Ze zijn vooral uit op het vermoorden van voormalige leden van de verzetsgroep FARC,’ zegt Cañizares.

Het ministerie van buitenlandse zaken van Colombia beweert met de zaak zelf niets te maken te hebben. Pas toen Guaidó zich op Colombiaans grondgebied bevond, hebben ze hem wel ‘alle mogelijke garanties en veiligheidsmaatregelen aangeboden die normaal aan presidenten toekomen.’

Cañizares besluit. Het feit dat niemand levend uit Guaramito komt zonder bekrachtiging van de opererende bende wijst op een opvallende coördinatie tussen ‘Los Rastrojos’ en de regering van Iván Duque.

Interne uitschakelingen onder ‘Los Rastrojos’

De Colombiaanse regering meldde dat de nationale politie op 18 juni dit jaar Jhon Jairo Durán Contreras, alias El Menor van Los Rastrojos in Puerto Santander inrekende. Hij wordt beschuldigd van illegale wapendracht, vorming van illegale groepen, ontvoering en roofmoord. Alberto Lobo Quintero, alias ‘Brother’ gaf zichzelf over aan het leger en wordt van dezelfde misdaden als zijn kompaan beschuldigd.

Nog volgens Cañizares zou het kunnen dat er in de bende een onderlinge strijd plaatsgrijpt, nadat een van de leiders, Neoclí aangehouden werd in Venezuela. Alias ‘Brother’ en alias ‘El Menor’ zouden zich aan de lokale politie overgegeven hebben om hun leven te redden. Ze vreesden vermoord te worden. Maar ook Hernando Iván Posso, alias ‘Nandito’ van de bende met wie de zelfverklaarde president van Venezuela Guaidó op de tweede reeks foto’s verschijnt, stond op het punt vermoord te worden. Hij slaagde er echter in te ontsnappen. Nandito zou de rechterhand van alias ‘El Menor,’ chef van de financiën van de sector Boca de Grita zijn. ‘Nandito’ heeft een indrukwekkend palmares achter zijn naam staan van moorden, ontvoeringen, afpersing en drugshandel. Daar ze er niet in slaagden hem om te brengen, vermoorden ze vier familieleden, waaronder zijn beide ouders.

Wilfredo Cañizares van de Stichting Progresar vraagt zich af: ‘Zijn ze bezig getuigen van de illegale grensoverschrijding van Guaidó uit te schakelen?’

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!