De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vredesbetoging 27 maart

Vredesbetoging 27 maart

woensdag 30 maart 2022 13:26
Spread the love

Ongeveer 3.000 betogers stapten gisteren door Brussel om op te roepen voor vrede in Oekraïne. Tot de actie was opgeroepen door een breed platform van middenveld organisaties waarvan de kopstukken de kop van de betoging vormden.  Als medeondertekenaar van de platformtekst was LEF erbij en legde een en ander op beeld vast.

Eisenplatform

  1. Rusland weg uit Oekraïne!

Wij willen dat de oorlog in Oekraïne stopt, nu. Wij veroordelen scherp de Russische invasie in Oekraïne, en eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren alsook de terugtrekking van de Russische troepen. Wij baseren ons op de principes van het internationaal recht en het VN-Handvest, dat het gebruik van geweld, het miskennen van de soevereiniteit en het schenden van de grenzen van landen verbiedt.

  1. Solidair met de vluchtelingen.

Wij zijn solidair met alle slachtoffers en vluchtelingen van deze oorlog, en vragen meer middelen om hen te helpen. Wie vlucht uit Oekraïne moet een menswaardige opvang krijgen, zonder onderscheid op basis van huidskleur, religie, nationaliteit of origine. Meer in het algemeen herinneren we de Belgische staat aan zijn verplichtingen inzake opvang, voor alle vluchtelingen/migranten, waar ze ook vandaan komen.

  1. Actieve vredesdiplomatie.

Wij vragen alle mogelijke diplomatieke inspanningen te doen om via dialoog en onderhandelingen tot de-escalatie, veiligheid en vrede in Europa te komen. België en de Europese Unie kunnen daar actief toe bijdragen, binnen het bredere kader van de Verenigde Naties (VN) of de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

  1. Geen militair opbod.

Wij waarschuwen voor de gevolgen van het sturen van troepen en wapens naar de conflictzone. In plaats van bij te dragen tot vrede, riskeert dit olie op het vuur te gooien en zelfs tot een nucleair conflict te leiden.

  1. Een kernwapenvrij Europa.

België en het hele Europese continent moeten op korte termijn kernwapenvrij worden. Zoals in bestaande VN-verdragen vastgelegd, moeten de kernwapens de wereld uit.

  1. Investeren in het sociale.

Wij zijn bezorgd om de sociale en economische gevolgen van de oorlog, met hogere energiefacturen, meer inflatie, meer werkloosheid. We vragen dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om de meest kwetsbare mensen in België en elders in de wereld te ondersteunen. Het zijn altijd de machtigen die de oorlog verklaren, en de gewone mensen die er de prijs voor betalen. In plaats van hogere militaire budgetten, is er nood aan grotere investeringen in sociale bescherming, openbare diensten, de klimaattransitie, een gezond leefmilieu,…

  1. Samen in een veilig Europa.

Wij willen een Europa waar iedereen zich veilig kan voelen, zonder dreiging, zonder conflicten, zonder oorlog. Daarvoor moet een hernieuwd systeem van collectieve en ondeelbare veiligheid uitgewerkt worden, een nieuwe ‘veiligheidsarchitectuur’.

  1. Eén grote vredesbeweging.

Wij zijn solidair met al wie in Oekraïne, in Rusland, in Europa en wereldwijd opkomt voor vrede. Wij willen bruggen bouwen tussen de werkende mensen en de volkeren uit alle landen in hun strijd voor vrede, democratie en sociale vooruitgang. De hele wereld is onze thuis.

Ondertekenaars:

11.11.11, Aardewerk, ABVV/FGTB, ABVV West-Vlaanderen, ACOD-LRB Brussel / CGSP-ALR Bruxelles, ACV-CSC, Agir pour la Paix, Algemene Centrale ABVV/FGTB Centrale Générale, ALS (Actief Linkse Studenten)/EGA (Etudiants de Gauche Actifs), Amitié Sans Frontières – Vriendschap Zonder Grenzen, Ander Europa, Apriamo i porti, ARCI Bruxelles, Arktos, ATD Vierde Wereld België / ATD Quart Monde Belgique, Attac Bruxelles, Belgische Coalitie tegen kernwapens/Coalition Belges contre les Armes Nucléaires, Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, Beweging.net, Boerenforum, Broederlijk Delen, Campagne ROSA, CASI-UO ASBL, vzw CATAPA, Christenen voor het Socialisme, CM, Climaxi vzw, CNAPD, CNCD-11.11.11, Collecti.e.f 8 maars Antwerpen, Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas, Comac, La Commission Justice et Paix, Cultura Contro Camorra, Ecolo J, Emergency Belgium, Extinction Rebellion, FairFin, La Fédération des étudiant·e·s francophones, Femma!, Filef nouvelles migrations, Forum Nord Sud, FOS – Socialistische Solidariteit, Geneeskunde voor het Volk, GIR, Globelink ,Greenpeace Belgium, Groep Intro, Grootouders voor het Klimaat, Hand in Hand tegen racisme vzw, Hart boven Hard, Invisibili in Movimento, Intal, Internationaal Comité, Intersex Belgium, Jai Jagat Belgique, Jeunes CSC, KAJ, Käthe Kollwitz Collectief, KWB, LEF-FGE, Leuvense Vredesbeweging, Louis Paul Boonkring (Brussel), Masereelfonds, Medeber Teatro, Mikpunt, Missio, MOC, Mouvement Chrétien pour la Paix, MRAX, MWB FGTB (Méttalos), Okra, Palestina Solidariteit, Pasar, Pax Christi Vlaanderen, Quinoa asbl, RedFox, Samana, Sant’Egidio, SCI Projets Internationaux, Socialistische Mutualiteiten, Solsoc, Stream Media, TDSO vzw, Trias ngo, Uitgeverij EPO, Victoria Deluxe, Viva Salud, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vrede vzw, Vredesactie, Vredeshuis Aalst, Welzijnszorg, WSM.

Beelden

foto’s: https://photos.app.goo.gl/wvXoHuxqD787aVaS9 en https://photos.app.goo.gl/TgrcSsC8WabeXNxJA

film: https://vimeo.com/693068425

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!