Antwerpen, Lokaal, Joden, Antwerpen, Joodse gemeenschap -

Voorstelling brochure over Joden in Antwerpen

maandag 5 september 2011 12:15
Spread the love

ANTWERPEN – Tijdens de jaarlijkse Europese Dag van de Joodse Cultuur werd zondag 4 september in de Hollandse Synagoge in de Bouwmeesterstraat een nieuwe brochure voorgesteld: ‘Joden, leven in Antwerpen’.

Deze brochure – 40 pagina’s – werd voorgesteld in aanwezigheid van verschillende prominenten uit de stad.

Tussen de genodigden verschillende schepenen en de voorzitter van de Joodse gemeente Shomrehadas, Laurent Trau.

De brochure is een project van Kerkwerk Multicultureel Samenleven Antwerpen (KMS) met de steun van de stad Antwerpen.

KMS Antwerpen maakt beweging in diversiteit rond migratie en ontwikkeling in solidariteit, tegen racisme, voor dialoog en een verdraagzame samenleving.

De genodigden en de bezoekers van de Open Erfgoeddag van de Joodse Cultuur, konden ook een bezoek brengen aan de receptiezalen, aan de tentoonstelling B’nai B’rith Antwerpen met werk van de Antwerpse fotografen Jan Landau, Nathan Rubinsztejn en Dan Zollmann.

Bij de oprichting van de nieuwe staat België in 1830 werd ook het Centraal Israëlitisch Consitorie in het leven geroepen om een Belgisch Jodendom op te richten.

Antwerpse Joden dienden een verzoek in om een tempel te krijgen. Op 22 december 1891 hadden de leden van de raad van bestuur van de Israëlitische gemeente van Antwerpen een goede rede om trots te zijn. Toen werd de eerste steen gelegd van de Hollandse Synagoge aan de Bouwmeesterstraat (op het Zuid, tussen de Leien en het KMSKA). Op 7 september 1893, aan de vooravond van Rosj Hashana, het Joodse Nieuwjaar, werd de synagoge ingewijd.

De stijl van de synagoge is resoluut oosters en is geïnspireerd door de Middeleeuwse synagogen van Toledo. De synagoge heeft een imposante westfront met peristylium. De gebedsruimte bestaat uit een driebeukige hallenvorm met halfronde apsis. Het interieur wordt vooral bepaald door de monumentale Aron, de bergplaats van de Thora.

De verschillende synagogen van Antwerpen zijn een teken van de bewustwording van de Joodse identiteit van de gemeenschap.

De Joodse gemeenschap evolueerde van een louter religieuze aanwezigheid naar een belangrijke speler op het gebied van economie en handel.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627469814421/show/

take down
the paywall
steun ons nu!