De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk herdenkt mensen op de vlucht die sterven aan de grenzen van Europa

Exact 6 jaar geleden, op 3 oktober 2013, stierven 368 vluchtelingen voor de kust van Lampedusa, in een van de grootste scheepsrampen op de Middellandse Zee. Daarom organiseerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen, samen met 11.11.11, op donderdagavond 3 oktober een avond om deze mensen te herdenken.

maandag 7 oktober 2019 19:04
Spread the love

Dat dit meer dan nodig is, blijkt nog maar eens uit het trieste cijfer dat eerder deze week werd bereikt. Al meer dan 1000 mensen op de vlucht stierven dit jaar op de Middellandse Zee, en dat voor het zesde jaar op rij.

In kader van het Europese project Snapshots from the Borders lieten we verschillende sprekers aan het woord:

Passy Mubalama is één van de Changemakers die 11.11.11 naar voor schuift in haar eindejaarscampagne. Zij vertelde over haar werk met IDP’s (mensen op de vlucht in eigen land) in Congo en toonde de situatie in het ontheemdenkamp van Mungote, in Kitshanga, in de regio Masisi, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Bekijk het filmpje over haar werk hier.

Zana getuigde over hoe, toen ze 16 was, IS oprukte naar Kobani, de Syrische stad waar ze met haar familie woonde. Ze vluchtte met haar familie naar Europa waar ze enkele jaren ronddoolden en verschillende keren werd teruggestuurd naar Hongarije. Sinds juli 2018 woont ze in België.

Regisseur Marco Piccarreda toonde er zijn documentaire Città Giardino. De beklijvende documentaire toont het leven van zes jonge Afrikaanse migranten die verblijven in het opvangcentrum ‘Città Giardino’. De mooie beelden tonen het trage leven, terwijl de jongeren vastzitten op het Siciliaanse platteland, wachtend op een visum dat misschien niet komt.

Ook fotograaf Abdulazez getuigde over hoe hij met zijn familie van Homs in Syrië naar Europa vluchtte toen IS er oprukte. Met zijn project ‘Through Refugee Eyes‘, vertelt hij verhalen en deelt hij onder andere foto’s die hij nam in het vluchtelingenkamp in Griekenland waar hij 8 maanden verbleef. Tijdens de avond sloot hij nog af met een hartverwarmende oproep voor de aanwezigen: “Spread love, and if you can’t, please don’t spread hate“.

Daarnaast konden de aanwezige gasten ook een Europese petitie onderteken, waarin Vluchtelingenwerk en de partners van het project Snapshots from the Borders ijveren om deze mensen jaarlijks te herdenken op 3 oktober en te streven naar een gastvrij en menselijk Europa.

Ook in de andere EU landen vond op hetzelfde moment gelijkaardige intiatieven plaats om iedereen bewust te maken van de verschillende aspecten van migratie. Op die manier werd er overal in Europa op 3 oktober stil gestaan bij alle mensen die in verschrikkelijke omstandigheden moeten overleven aan de grenzen van Europa en bij iedereen die het leven liet op de vlucht naar Europa. De petitie wordt ook in deze landen gedeeld. Meer info over de andere initiatieven vind je op www.snapshotsfromtheborders.eu

Nu is het aan de Europese leiders. Op 7 en 8 oktober komen zij samen op de Europese Raad voor Justitie en Binnenlandse zaken, waar ze onder meer het initiatief van Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta zullen bespreken om een intra-Europees solidariteitsmechanisme voor de opvang van schipbreukelingen in het centrale Middellandse Zeegebied in te voeren. Dit kan een positieve eerste stap zijn om een solidariteitsmechanisme op te zetten, op voorwaarde dat dit gebeurt met het respect voor de mensenrechten, en zo te vermijden dat er nog meer mensen op de vlucht het leven laten op zee.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!