Veto’s kosten duizenden mensenlevens in Syrië

Vier jaar, vier veto's en 220.000 doden. Zo vat het Global Centre for the Responsibility to Protect (R2P) het conflict in Syrië en het falen van de VN-Veiligheidsraad samen, vier jaar na het begin van de oorlog.

woensdag 18 maart 2015 16:12
Spread the love

De vijftien leden tellende Veiligheidsraad, het krachtigste politieke orgaan van de Verenigde Naties, is dringend aan een wederopstanding toe, zeggen critici. De verwoestende burgeroorlog en het sektarische geweld in Syrië hebben geleid tot ontheemding van 11 miljoen mensen, meer dan de helft van de Syrische bevolking. Twaalf miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Simon Adams, directeur van R2P, zegt dat de VN-Veiligheidsraad in een generatie niet zo ernstig gefaald heeft als in Syrië. “Elk veto en elke inactiviteit van de raad wordt door plegers van wreedheden in Syrië opgevat als een license to kill“, zegt hij.

De vier veto’s door Rusland en China om de regering van de Syrische president Bashar al Assad te beschermen, werden uitgesproken in oktober 2011, februari 2012, juli 2012 en mei 2014. Adams zegt dat de 220.000 doden die het conflict in Syrië al telt, de omvang laten zien van het falen van de VN-Veiligheidsraad in Syrië. “Ze staan voor 220.000 redenen waarom we het vetorecht van de vijf permanente leden moeten hervormen als het gaat om massale wreedheden.”

De vijf permanente leden zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland. Elk land heeft in het verleden gebruikgemaakt van zijn vetorecht, meestal om bondgenoten of nationale belangen te beschermen. Sinds de oprichting van de Verenigde Naties zeventig jaar geleden, hebben de twee grootste machten de meeste veto’s uitgesproken: de VS waren goed voor 79 veto’s en de Russische Federatie sprak er 11 uit (plus 90 door haar voorganger, de Sovjet-Unie). Voor China staat de teller op 9.

Diplomatie

“Veto’s kosten mensenlevens. De geschiedenis zal een hard oordeel vellen over landen die resoluties wegstemmen die een einde kunnen maken aan de wreedheden in Syrië. Deze landen hebben de verantwoordelijkheid om te beschermen en geen veto te hanteren”, zegt Adams.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon, die consistent oproept tot een politieke oplossing, stelt dat het Syrische volk zich steeds meer in de steek gelaten voelt door de wereld, nu het vijfde jaar van de oorlog is aangebroken. Syrië en buurlanden, zegt hij, lijden onder het toeziend oog van de internationale gemeenschap die verdeeld en niet in staat is om collectief actie te ondernemen tegen de moorden en verwoesting.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei zondag in een tv-interview een politieke oplossing in Syrië niet uit te sluiten. “We werken samen met andere partijen hard aan een mogelijk diplomatiek resultaat”, zei hij. De VS steunden echter ook rebellen die proberen het regime van Assad omver te werpen met militaire middelen.

“Mensen hebben het recht boos te zijn over het feit dat de VN-Veiligheidsraad geen antwoord lijkt te kunnen vinden op de ergste crisis van de eenentwintigste eeuw”, zegt Angelina Jolie-Pitt, een Hollywoodster en speciale gezant voor de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen in een verklaring. Ze noemt het beschamend dat zelfs de benodigde humanitaire hulp niet gegeven kan worden.

Ban Ki-moon wees er eerder op elke dag berichten te horen over executies, willekeurige arrestaties, ontvoeringen en verdwijningen, en ook over systematische marteling, bombardementen op burgerdoelen, belegerings- en uithongeringstactieken, het gebruik van chemische wapens en wreedheden door de Islamitische Staat en andere extremistische groepen. 

take down
the paywall
steun ons nu!