De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vertrouwen in de politiek daalt weer

vrijdag 2 juli 2021 12:25
Spread the love

In de landelijke media kon men laatst (weer) lezen dat het vertrouwen in de politiek, zowel landelijk als lokaal, weer gedaald was. Maar zeg nu zelf, is dat vreemd te noemen. Probeer eens een week lang de politiek te volgen, landelijk of lokaal. Na die week eerlijk zeggen wat er gebeurt is en wat u daar van denkt. Ik kan nu al het een en het ander aangeven.

Informatie
Nu is het onbekend of u wel eens informatie doorstuurt naar een politieke partij (zonder lid te zijn) of naar een info-programma, zoals Nieuwsuur.
Om bij de laatste te beginnen. Op het moment dat er wat gestuurd wordt naar Nieuwsuur (via de NOS-site) komt er steevast een antwoord dat het verschrikkelijk druk is met op- en aanmerkingen, met boodschappen en artikelen. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alles wordt gelezen of dat het best wel een tijd kan duren, voordat er een antwoord komt. Wel dat laatste klopt inderdaad. Twee onderwerpen ingestuurd – het ‘afslachten van 200 Konikpaarden’ en ‘het bruine goedje in het riool van een wijk in Lelystad’ – maar antwoord erop: noppes, nada, niets, nul.

In de politiek is het al niet veel beter. De twee onderwerpen zijn ook aangeboden aan DENK en de Partij voor de Dieren. De laatste heeft na wat dagen een mail gestuurd dat ze met ‘belangstelling zijn gelezen en doorgestuurd naar de dossierhouders binnen de fractie’.

Maar ook over een ander onderwerp, zoals de anti-inkoop van mondkapjes door een CDA-coryfee, is nooit een antwoord gekomen. Aan de Partij van de Arbeid zijn een paar vragen gesteld. Een boodschap kwam via WhatsApp dat er binnenkort een antwoord zou komen, maar daar is nog steeds het wachten op. Ondertussen is het onderwerp bijna verjaard.

Lokale politiek
In de lokale politiek zijn er ook van allerlei ‘leuke’ items te vinden. Het eerste wat deze week was opgevallen was de ‘Transfer van de fractievoorzitter van D66’ in de gemeente Nissewaard. De lokale afdeling van D66 had van het hoofdbestuur te horen gekregen dat de partij niet mee zou doen met de lokale verkiezingen van 2022. Op zich is dit begrijpelijk, daar er vele partijen in vele plaatsen nu al bezig zijn om nieuwe leden te zoeken. Nieuwe leden die ook op de kieslijst moeten komen voor die of die gemeente. En dat valt niet mee !

De fractievoorzitter van D66 in Nissewaard wil zich in blijven zetten voor de politiek en heeft veel ervaring in de politiek. Daarom wil hij niet uit de politiek en is daarom overgestapt naar de lokale partij VOOR Nissewaard. Het is begrijpelijk dat dit gaat gebeuren, maar toch waar zijn de D66 zienswijzen gebleven.

In de gemeente Zeewolde was een wethouder van Leefbaar Zeewolde die een eigen mening heeft. Op zich natuurlijk niets mis mee, echter de wethouder plaatste de mening op social media. En hierbij ging het over het feit dat de wethouder vraagtekens zette bij de regels tegen de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). En daarnaast ook over vaccinatie tegen dit virus. Volksgezondheid zat in het pakket van de wethouder.

De vraag hierbij is of dat een een wethouder een eigen mening mag hebben en die mag plaatsen op de social media. In ieder geval heeft de gemeenteraad van Zeewolde een motie van wantrouwen ingediend, met daarbij de melding dat de wethouder moet opstappen.

Tenslotte zijn in de gemeente Gendringen een aantal arbeidsmigranten op straat gezet. Dit is gebeurd nadat op 38 huisvestingslocaties in het gebied een ‘controle’ was uitgevoerd. Niet de verhuurders of de ‘werkgevers’ zijn aangepakt, maar de arbeidsmigranten die al genoeg problemen hebben. Al hun documenten zijn ingepikt, zodat ze nergens naar toe kunnen. Niet naar justitie of politie, niet naar een andere werkgever maar zeker ook niet naar huis.

Landelijke politiek
Afgelopen donderdag was er een debat in de Tweede Kamer over het wel of niet terughalen van vrouwen en kinderen van Daesh-strijders. Het debat werd geopend door de woordvoerder van de PVV. De woorden die hierbij gebruikt werden, daar lusten de honden nog geen brood van. En op enig moment werd mevrouw Kaag aangevallen door de PVV-woordvoerder. Een aantal woordvoerders hebben de (tijdelijk) voorzitter van het debat (Martin Bosma, ook van de PVV) verzocht dat de woordvoerder van de PVV zijn woorden zou terugnemen over mevrouw Kaag, zijn toon te doen matigen. Echter de voorzitter wilde dit niet doen, waarna de woordvoerder van GroenLinks het debat verliet en een klacht in heeft gediend tegen de voorzitter.

Vervolgens ging de PVV-woordvoerder verder in zijn ‘negatieve’ debat waarbij het regelmatig ging over de Palestijnen, die terroristen zouden zijn. Een persoon die staat voor de Palestijnen, de Palestijnse vlag op zijn kamer heeft hangen, een keffiyeh draagt, Hamas volgt en daarbij ook nog een moslim is, moet volgens de PVV een echte terrorist zijn. Laat ik hierbij dan aangeven dat ik de straat niet op ga zonder mijn keffiyeh – als eer voor Yasser Arafat en zeker voor de Palestijnen – dat ik een Palestijnse vlag boven mijn bureau heb hangen, dat ik de Palestijnen steun, dat ik Hamas volg, omdat die meneer Abbas niet opkomt voor de Palestijnen en dat ik ook nog moslim ben. Wel meneer de PVV-woordvoerder, dan ben ik toch een viervoudige terrorist. Zo’n etiket heb ik nog nooit ontvangen. Maar waarschijnlijk was dat bij de PVV al bekend en hun (buitenlandse) vrienden.

Vorming kabinet
En alsof het niet erger kan, schiet de vorming van een nieuw kabinet ook al niet op. Daar is al eerder wat over geschreven. Maar het lijkt er steeds meer op dat het demissionaire kabinet helemaal niet wil opstappen. Als dan in de media kamerlid – en demissionair premier – Mark Rutte voorspelt dat de stilte alleen maar zal toenemen, dan zakt je broek toch af. In maart naar de bus om te stemmen met de hoop en verwachting dat er heel snel een nieuw kabinet op het bordes zal staan. Maar wat blijkt nu? Volgens heer Rutte moet er voor een goede formatie ook even in vertrouwen kunnen worden gewerkt. Vertrouwen in wat, zou ik dan zeggen. Dan kan hij wel aangeven dat de VVD er geen baat bij heeft dat de formatie nog lang duurt. Maar ondertussen is het bouwvakantie en kunnen de heer Rutte en mevrouw Kaag aan een document gaan werken. Dit document zal dan het startdocument moeten worden voor de vorming van een nieuw kabinet. En ondertussen komen de verkiezingen voor de gemeenten van maart 2022 steeds dichterbij.  Wat zal dat worden, zonder een nieuw kabinet?

In ieder geval een dieptepunt in het vertrouwen in de politiek. En dan hebben we het nog niet gehad over de miljoenen en duizenden euro’s die naar politieke partijen zijn gedaan en nog steeds gaan. Om dan af te sluiten met de woorden van een minister die zuchtte en zei dat hij nog pallets vol met mondkapjes heeft staan. Om dan ook nog maar even wat in gedachten nemende en dat zijn de zaken die rond CDA-kopstuk Pieter Omtzigt de media hebben gehaald. Wat is er voor ‘vuil’ over hem heen gekomen.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Yasser Arafat Foundation

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!