Palestijnse president Mahmoud Abbas. Bron: Flickr

Vertrek uit PLO, een politiek redmiddel voor Abbas?

Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft op zondag 23 augustus verteld dat hij als voorzitter van het PLO-bestuur aftreedt. De president hoopt hiermee meer politieke legitimiteit binnen de organisatie van de PLO te winnen. Maar de reden van vertrek is nog niet officieel aangekondigd.

maandag 24 augustus 2015 18:33
Spread the love

President Mahmoud Abbas (°1935) bevestigt zijn vertrek bij de PLO. Abbas heeft op zondag 23 augustus verteld dat hij als voorzitter van het hoofdbestuur aftreedt. In 2004 werd Abbas voorzitter van de PLO. Reden van vertrek is niet officieel aangekondigd. Abbas wordt tijdelijk vervangen worden door Saeb Eraket, hoofdonderhandelaar van de PLO.

Volgens The New York Times heeft de president tegenover legitimiteitsproblemen gestaan sinds hij in 2005 na een verkiezingswinst de presidentsambt voor 4 jaar mocht bekleden. Nieuwe presidents- en parlementaire verkiezingen werden uitgesloten door “een interne schisma” tussen Fatah, de partij van Abbas, en Hamas, vervolgde de Amerikaanse krant. De islamitische politieke beweging won in 2006 de parlementaire verkiezingen en kreeg Gaza onder haar beheer.

Politieke legitimiteit

Volgens nieuwszender Al Arabiya English is het aftreden een manier om nieuwe interne verkiezingen in de top van de PLO af te dwingen. De president hoopt hiermee meer politieke legitimiteit binnen de organisatie te winnen. De president blijft hoofd van de Palestijnse Autoriteit (PA). Nieuwswebsite Times of Israel en Amerikaanse krant The Wall Street Journal zien het aftreden als teken van politieke instabiliteit en interne strijd. Gedurende zijn voorzitterschap heeft Abbas herhaaldelijk geroepen dat hij uit de PA vertrekt of de PA zal ontbinden.

Met Abbas vertrekken er nog tien andere PLO-leden, meldt het Palestijnse nieuwsagentschap Safa. Het hoofdbestuur van de PLO telt achttien leden. “Het hoofdbestuur van de PLO is de regering van de Palestijnse staat”, zegt Abbas. “Het bestuur vertegenwoordigt alle Palestijnen in het binnen- en buitenland.”

De president ontving tegenwind op Twitter:




 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 Het PLO-bestuur vormt de facto de regering die de niet-Israëlische delen van de Westelijke Jordaanoever onder haar bevoegdheid heeft, behalve Gaza. Het bestuurlijk orgaan werd in de jaren 1990 opgericht om een beperkt eigen beheer van delen van de Westelijke Jordaanoever en Gaza te krijgen In de Westelijke Jordaanoever wonen er ongeveer 4 miljoen Palestijnen.

Vredesproces

Het hoofdbestuur is ook deelnemer aan de vredesonderhandelingen met Israël en de VS. Over het vredesproces zegt Abbas: “We staan in ons recht om op te roepen tot vrede. (…) Zodra de bouw van nederzettingen gestopt zijn staan we klaar om de vredesonderhandelingen voort te zetten. We zullen dan tevreden zijn met wat het internationale recht aan ons te bieden heeft.”

Opnieuw benadrukt de Palestijnse president dat hij niets meer wil dan een Palestijnse staat op de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden. Geweld en terrorisme wijst hij af: “We hebben een VN-lidmaatschap [als niet-lidstaat] en we kijken uit naar een volledig lidmaatschap bij de VN-Veiligheidsraad. Maar we willen alles op een vreedzame manier bereiken.”

Machtsvacuüm

Volgens bestuurslid Waul Abou Youssef heeft het aftreden van de president en de bestuursleden een machtsvacuüm gecreëerd. Aan de Palestijnse Nationale Raad is daarom verzocht om in een maand een nieuwe voorzitter te kiezen. De Raad is de wetgevende tak van de PLO.

Abou Youssef stelt dat het aftreden van de tien bestuursleden alleen bekrachtigd wordt nadat de Raad bijeen wordt geroepen. Collega Erekat bevestigt dit. De bestuursleden kunnen zich dan nog wel opnieuw verkiesbaar stellen. De Palestijnse Nationale Raad kwam in 2009 voor het laatst bijeen om zes leden voor het PLO-bestuur te nomineren. De raad omvat Palestijnen die in de Westbank en in het buitenland leven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!