Cartoon van 'Let's flatten the curve'.
Bron: Citizenne

Verspreid solidariteit, geen virus

Het coronavirus heeft ons leven flink door elkaar geschud. Het hart van de horeca bloedt, woonzorgcentra moeten de deuren sluiten voor extern bezoek en in de ziekenhuizen worden meer dan ooit overuren geklopt. Gelukkig brengen tijden van crisis ook het beste in de mens naar boven. Heel wat initiatieven werden de afgelopen week leven ingeblazen om mensen in lastige situaties te helpen.

dinsdag 24 maart 2020 12:36
Spread the love

 

Van een luisterend oor tot een boodschappensysteem om ouderen te helpen. Via Facebookgroepen zoals ‘Verspreid solidariteit, geen virus!’ werden initiatieven uit heel België gedeeld. Wil je helpen? Of kan je wat extra hulp gebruiken? Lees dan zeker even welke initiatieven nuttig kunnen zijn voor jou.

1)  Helpper verbindt vrijwilligers en hulpbehoevenden

Bron: Helpper

Het thuishulpplatform Helpper is vanaf nu gratis toegankelijk in heel Vlaanderen en Brussel. “Vandaag is het belangrijker dan ooit om hulpbehoevende, vooral oudere en kwetsbare mensen en hulpvaardige buurtbewoners met elkaar te verbinden”, zegt Helpper-oprichter François Gerard. In samenwerking met buurtnetwerk Hoplr stelt Helpper haar platform ter beschikking om mensen die hulp nodig hebben en vrijwilligers die willen helpen, te verbinden. Vrijwilligers kunnen helpen met dagdagelijkse taken zoals boodschappen doen, eten klaarmaken, of gewoon een telefoontje om het isolement even te doorbreken. Vrijwilligers en hulpbehoevenden zijn meteen ook kosteloos verzekerd.

Meer info vind je op https://www.helpper.be/.

2)  Citizenne lanceert Free Listening on call

Bron: Citizenne

Voor personen die behoefte hebben aan een luisterend oor of gewoon zin hebben in een babbeltje, is er de Brusselse vormingsorganisatie Citizenne. Op het nummer 0478/877 386 kom je terecht bij de medewerkers van Citizenne die voor jou paraat staan. Indien je liever gebeld wordt, kan je een een mailtje sturen naar info@citizenne.be met je gegevens.

Meer info vind je op https://citizenne.be/citizenne-tijdens-de-corona-crisis.

3)  Give a Day: #OnzeGemeenteHelpt

Bron: Giva a Day

Give a Day lanceerde Impact Days, een online-platform dat lokale hulp helpt organiseren. Elke gemeente en organisatie zit momenteel in crisismeetings, op zoek naar oplossingen. Om organisaties en gemeentes te helpen, stelt Give a Day hun hulpplatform gratis ter beschikking. Al meer dan 170 gemeentes namen deel. Zo werden al 13.000 helpende handen gevonden en meer dan 4.000 hulpvragen bediend.

Het burenplatform matcht zeer lokaal urgente hulpvragen met het hulpaanbod. Ook administratieve functies zijn er gratis ter beschikking gesteld om alle noden en aanbod mooi te centraliseren. Ben je op zoek naar initiatieven uit je eigen buurt? Bekijk dan het overzicht van alle gemeenten op https://www.impactdays.be/.

4)  Help een zorgverlener op www.hulpvoorhelden.be

Foto: Esther Max, Flickr / CC BY 2.0

Ziekenhuizen en zorginstellingen vinden via www.hulpvoorhelden.be meteen de vrijwilligers die ze nodig hebben. Al meer dan 5.000 mensen boden reeds hun hulp aan via het platform. Naast Zorgnet-Icuro Vlaanderen en Emmaüs vzw, hebben het UZ Brussel, OLV Aalst en verschillende woonzorgcentra zich ook aangesloten bij het initiatief.

Je kan er zorgverleners helpen door onder meer boodschappen voor hen te doen, een praatje te maken met ouderen die zich alleen voelen of door maaltijden klaar te maken.

“We zijn enorm blij dat er zoveel solidariteit bestaat in Vlaanderen en dat we met onze website alle hulp gecentraliseerd tot bij onze zorginstellingen kunnen brengen”, vertelt Hans Sneeuws, in naam van alle initiatiefnemers en aangesloten organisaties. “Maar er mogen nog altijd extra vrijwilligers bijkomen, zeker nu de piek van de epidemie er de komende dagen en weken zit aan te komen volgens de experts. Binnenkort zorgen we ook voor een downloadbare affiche op onze website, die mensen voor hun raam kunnen hangen om ook anderen warm te maken om zich te registreren.”

5)  UZA zoekt helpende handen

Bron: www.uza.be

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zoekt vrijwilligers om hun zorgverlening in tijden van het coronavirus (COVID-19) te versterken. Om de draagkracht van hun ziekenhuis te vergroten zijn ze op zoek naar helpende handen voor verschillende taken. Het UZA is op zoek naar logistieke medewerkers, administratieve medewerkers, personen die mondmaskers kunnen naaien, kinderopvang, artsen, verpleegkundigen en zorgkundigen.

Voor meer info kan je terecht op https://www.uza.be/oproep-vrijwilligers.

6) Helpify Community: hulp voor iedereen, ook zonder internet

Bron: Helpify

Helpify Community is een project door en voor burgers. Op lokaal niveau verbindt Helpify Community mensen die hulp nodig hebben met mensen die hulp aanbieden. Rekening houdend met het feit dat veel mensen geen equivalente toegang hebben tot de nieuwe technologieën, bieden ze daarom naast een online platform, een uniek nummer aan (02 808 99 48) dat beschikbaar is in het Nederlands, Frans en Engels.

De diensten waarvoor vrijwilligers zijn ingeschreven op www.helpify.community zijn noodzakelijke boodschappen, medicijnen ophalen bij de apotheek, een hond uitlaten of een luisterend oor aanbieden. Helpify Community gaat bij iedere aanvraag op zoek naar vrijwilligers uit de buurt van de hulpaanvrager. Om de hulpaanvrager gerust te stellen, werkt Helpify Community met een systeem waarbij vrijwilligers hun identiteitskaart moeten valideren, om oplichterij te vermijden.

7) Student.be

Bron: Student.be

Student.be stelt haar database van 8.516 studenten geneeskunde, verpleging en farmacie kosteloos ter beschikking om het tekort aan vrijwilligers in ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen op te vangen. Door het toenemende aantal bevestigde gevallen van het coronavirus werd het noodplan in alle ziekenhuizen in het land in werking gesteld en moet de capaciteit worden vergroot. Er wordt extra personeel op de afdelingen intensieve zorgen ingezet, die overgeplaatst worden vanuit het verplegend personeel van andere afdelingen. Toch blijven veel ziekenhuizen en rust- of verzorgingstehuizen sterk onderbezet.

Daar wil Student.be verandering in brengen. Met een sensibiliseringscampagne via e-mail, Facebook en Instagram worden studenten uitgenodigd om contact op te nemen met de betrokken ziekenhuizen.

Voor meer info kan je terecht op de website.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!